Referandum, bir konu hakkında halkın doğrudan oy kullanarak karar vermesi anlamına gelen bir halkoylaması yöntemidir. Türkçede “halk oylaması” olarak da bilinir. Genellikle anayasa değişiklikleri, önemli yasal düzenlemeler veya ülkenin geleceğini etkileyebilecek kritik siyasi kararlar için başvurulan bir yöntemdir.Peki Referandum Nedir? Ne anlama gelir? İşte yanıtlar…
Referandum, temsili demokrasiyle yönetilen ülkelerde doğrudan demokrasinin bir aracı olarak kullanılır. Yani halk, sadece temsilciler aracılığıyla değil, doğrudan kendisi karar verir.
Referandumlar, genellikle şu durumlarda yapılır:
Referandum, sıkça plebisit terimiyle karıştırılır. Her ikisi de halk oylamasıdır, ancak:
Ülkemizde son referandum, 16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Bu halk oylamasında Anayasamızın 18 maddesinde yapılması planlanan değişiklikler için vatandaşların görüşü alınmıştır. Referandumun ana konusu, mevcut parlamenter sistemin kaldırılarak yerine başkanlık sisteminin getirilmesiydi. Ayrıca başbakanlık makamının kaldırılması, milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkarılması ve Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısında değişikliğe gidilmesi gibi düzenlemeler de bu değişiklik paketinin içinde yer alıyordu. Anayasa değişikliği teklifi, iktidardaki AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından desteklenmiş, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) desteğiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçerek halkın oyuna sunulmuştur.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş Oluştur