Garson Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Garson
  3. Nedir?
Garson

Garson nedir? Garson çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Garson olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Garson Nedir?, Nasıl Olunur?

Garson, restoran, kafe, bar, otel gibi yiyecek, içecek servisi yapılan işletmelerde müşterilere servis yapmakla görevli personeldir. Garsonluk, işletmenin yüzüdür. Bu yüzden sorumluluğu yüksek bir iştir. Garsonlar, giyimiyle, konuşmasıyla, ilgisiyle işletmeye gelen müşterilere iyi bir deneyim sunmak zorundadır.

Garson Ne İş Yapar?

Garson, yiyecek-içecek hizmeti veren restoran, kafe, bar gibi yerlerde müşterilerin siparişini almak ve siparişlerini masalarına servis etmekle görevlidir. Garsonlar, diğer adıyla servis elemanları, gelen müşterileri karşılar. Müşterilerin siparişlerini alır, talep edilirse ürünler hakkında bilgi ve tavsiye verir. Müşterilerin masada ödeme yapmasını sağlar. Mekândan ayrılan müşteriyi uğurlar. Garsonlar, müşterilere mükemmel müşteri hizmeti sunarak mekândan memnun ayrılmalarını sağlamakla görevlidir.

Garsonun Görevleri Ve Sorumlulukları

Garsonların diğer adıyla servis elemanlarının görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi özetlenebilir.

  • Misafirleri karşılamak ve uygun masaya yönlendirmek.
  • Masayı servise hazır hale getirmek. Tabakların, bardakların ve diğer sofra ürünlerinin masa düzen kurallarına göre düzenlemek.
  • Siparişleri almak. Müşteri talep ederse ürünler hakkında bilgi vermek ve tavsiyede bulunmak.
  • Yemek öncesi ilk ikramları servis etmek.
  • Sipariş edilen ürünleri, servis kurallarını gözeterek mutfaktan masaya servis etmek.
  • Servis öncesi ürünleri kontrol etmek. Sorun varsa durumu derhal mutfağa bildirmek.
  • Müşterileri takip etmek. Gelen ek talepleri karşılamak.
  • Müşterilerin ürünlerle ya da mekanla ilgili geri bildirimlerini not etmek ve yetkili kişilere bildirmek.
  • Mutfakta yapılan işlemlerle ilgili bilgi sahibi olmak. Müşterilerin ürünlerle ilgili sorularına doğru yanıt vermek.
  • Mekanın açılışı öncesinde masaları düzenlemek, sunum ekipmanlarını, sofra ürünlerini masalara yerleştirmek.

Nasıl Garson Olunur?

Garson olmak için mutlaka okunması gereken bir okul veya alınması gereken bir sertifika yoktur. Mesleğe yatkın olan ve temel yetkinlikleri karşılayan herkes garson olarak çalışabilir. Bu meslekte tecrübe kazanmak çok önemlidir. Çalışırken kazandığınız deneyim ve tecrübeli iş arkadaşlarınızdan alacağınız tavsiyelerle başarılı bir servis elemanı olabilirsiniz. Garsonluk konusunda özel kurslar ve online eğitim programları da bulunmaktadır. Yeme içme, müşteri ilişkileri konusunda donanım kazanmak için bu kurslara da katılabilirsiniz. Garsonluk, yeme-içme sektörüne girmek, sektörü tanımak için iyi bir meslektir.

Garson Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Garson olmak için özel bir eğitim almaya gerek yoktur. Bu işi yapmak isteyen ve temel gereksinimleri karşılayan herkes garson olabilir. Garsonluk çok enerjik olmayı gerektirir. Sürekli ayakta olmak ve servisle ilgilenmek kolay değildir. Bu yüzden, genellikle işletmeler genç insanları garson olarak istihdam eder. İş ilanlarında genellikle 18-35 yaş arası garson aranır. Ancak, birçok işletmede ileri yaşlarda tecrübeli garsonlar da çalışmaktadır. Bir garsonda aranan özellikler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Tercihen garson veya yeme içe sektöründe deneyimli olmak.
  • Enerjik, güler yüzlü, iletişim becerisi yüksek.
  • Ekip içerisinde uyumlu çalışabilecek.
  • Görünümüne, öz bakımına özen gösteren. Daima temiz ve düzenli giyinen.
  • Yoğun çalışma programına uygum sağlayabilecek.
  • Vardiyalı çalışma sistemine uygun çalışabilecek.

Garsonların Çalışma Koşulları Nelerdir?

Garsonlar genellikle vardiya sistemi ile çalışmaktadır. Günlük çalışma süresi 8-10 saat, yoğun günlerde 12-15 saate çıkabilir. Haftada en fazla 45 saat mesai uygulanır. Bu süreyi aşan durumlarda garsonlar fazladan çalışılan her saat için ek zamlı ücret almalıdır. Özellikle üniversite öğrencileri arasında yarı zamanlı garsonluk yaygındır. Birçok işletme, yarı zamanlı olarak servis elemanı aramaktadır. Garsonlar ayakta çalışırlar. Mekân içerisinde sürekli hareket halindedir. Dönüşümlü olarak yarım saat veya 45 dakika yemek molası verirler.

Garsonluk Eğitimi Nasıl Alınır?

Özel eğitim kurumları garsonluk eğitimi ve eğitim sonunda sertifika vermektedir. Aynı zamanda online birçok kaynaktan da garsonluk eğitimi konusunda faydalanabilirsiniz. Garsonluk eğitimlerinde servis kuralları, gıda işleme, gıda türlerine göre servis şekilleri, masa düzeni, öz bakım gibi eğitimler verilmektedir.

En Çok İstenen 8 Özellik

Garson Aranan Özellikler

Garson için aranan özellikler kurum ve şirketlere göre değişse de istenen özellikler dikkatli ve titiz (%70), dış görünümüne önem vermek (%50), düzgün diksiyon (%50), hızlı ve çözüm odaklı (%60), problem çözme becerisi (%50), pozitif ve güler yüzlü (%60), zaman ve görev yönetiminde kabiliyetli (%40), diyalog kurabilme yeteneği (%40) gibi yetenekler olmaktadır. Garson olmak için hangi yeteneğe ne kadar ihtiyacınız olduğunu aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

Dikkatli ve Titiz
70%
Dış Görünümüne Önem Vermek
50%
Düzgün Diksiyon
50%
Hızlı ve Çözüm Odaklı
60%
Problem Çözme Becerisi
50%
Pozitif ve Güler Yüzlü
60%
Zaman ve Görev Yönetiminde Kabiliyetli
40%
Diyalog Kurabilme Yeteneği
40%

Garson Beklentileri Nelerdir?

Bir kuruluşta Garson olarak görev alabilmek için genellikle aşağıdaki temel özellikler ve bunların kombinasyonu aranır. İşletmelerde Garson olarak görev yapan kişilerden beklentileri ve yüzdelerini bu tablodan görebilirsiniz.

Özellik Yüzde
Dikkatli ve Titiz %70
Dış Görünümüne Önem Vermek %50
Düzgün Diksiyon %50
Hızlı ve Çözüm Odaklı %60
Problem Çözme Becerisi %50
Pozitif ve Güler Yüzlü %60
Zaman ve Görev Yönetiminde Kabiliyetli %40
Diyalog Kurabilme Yeteneği %40

Garson İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Garson ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Garson ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %31.3
İstanbul Anadolu %23.3
Ankara %9.3
İzmir %6.9
Kocaeli %5
Diğer %24.2

Garson İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Garson arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Restorancılık %45
Gıda %24.6
Yemek / Catering %10.2
Hizmet %8.3
Turizm %5.3
Diğer %6.6

Garson İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Garson pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Garson mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Restoran %41.4
Gıda %17.4
Yiyecek / İçecek %13.3
Cafe / Kafe %8.5
Servis %5.2
Diğer %14.1

Garson Gereklilikleri Nelerdir?

Garson olarak çalışmak için sahip olunması gereken minimum gerekliliklerdir. Garson olmak için bu özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.

Deneyim

Reşit Olmak

İlkokul Mezunu

Garson Nerelerde Çalışır?

Garson olarak çalışabileceğiniz 11 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Acenteler

Cafe / Kafeler

Çay Bahçeleri

Denizyolu Şirketleri

Hasta Bakım Evleri

Gıda Üretim Firmaları

Havayolu Şirketleri

İnşaat Firmaları

Restoranlar

Lokantalar

Oteller

eleman.net'te her gün güncel Garson ilanları yayınlanıyor. Garson olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Garson olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.