Punch Operatörü Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Punch Operatörü
  3. Nedir?
Punch Operatörü

Punch Operatörü nedir? Punch Operatörü çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Punch Operatörü olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Punch Operatörü Nedir?, Nasıl Olunur?

CNC Punch (zımbalama) makinelerinde çalışan kişiler punch operatörü olarak adlandırılır. Punch operatörü ne demek sorusuna verilecek yanıt geniş kapsamlıdır. Özetle punch bilgisayarında programlama yapabilen, punch tezgahını kontrol edebilen, makinenin periyodik bakımlarını yapan, arıza anında makineye müdahale edebilecek yetenekteki kişilere bu ad verilir.

Punch Operatörü Ne İş Yapar?

Punch operatörleri, mekanik üretim yapan fabrikalarda çalışır. Bu mesleği yapmak isteyenler, punch operatörü kimdir sorusuna yanıt aramadan önce, CNC makinenin ne olduğu hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Çünkü punch operatörü sorumlulukları, direkt CNC tezgâhları ile ilgilidir.

Kısaca tanımlamak gerekirse CNC, İngilizce Computer Numerical Control sözcüklerinin kısaltmasıdır. Dilimizde tam karşılığı ise “Bilgisayarlı Sayısal Kontrol” anlamına gelir. Bu sistemde takım tezgâhları bilgisayar tarafından kontrol edilir ve kalıplar kullanılarak sac ve metal parçalar işlenir. Elektronik, makine imalatı, metal eşya, aksesuar üretimi gibi farklı sektörlerde kullanılan sac işleme teknolojisi için punch operatörlerine ihtiyaç vardır.

“Punch operatörü kime denir?” sorusuna punch makine programını kullanarak metal levhaları kesen, levhalara delikler açan kişidir demek de mümkündür. Punch operatörü, parçaların üretimi için gereken kodları makineye girer ve seri imalatın yapılmasını sağlar.

Punch Operatörü Nasıl Olunur?

Punch operatörü olmak için gereken şartlar çok karmaşık değildir. Meslek yüksek okulu veya meslek liselerinin metal işleri, makine gibi bölümlerinden mezun olmak tercih sebebidir. Ayrıca İşkur gibi kurumlarda “punch operatörlüğü” kurslarına katılarak sertifika almak da mümkündür. Makine parçalarına ilgi duyanlar ve bu parçaların üretildiği sektörlerde çalışmak isteyenler, ilgili eğitimleri alarak mesleğe başlayabilirler.

Punch Operatörü Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Punch operatörü olmak için gerekenler, işletme ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterse de temelde belirli yetenek, bilgi ve beceriler şu şekilde özetlenebilir:

  • Teknik resim okuyabilmek
  • Makine ve takımlar hakkında bilgi sahibi olmak
  • Mikrometre, kumpas gibi ölçü aletlerini kullanabilmek
  • Takım çalışmasına yatkın olmak
  • Mesleği yapmaya engel olacak sağlık problemi olmamak
  • Titiz ve dikkatli olmak
  • Teknik becerilere sahip olmak

Punch Operatörü Çalışma Koşulları Nasıldır?

Hızla gelişen teknoloji, imalat tezgâhlarına da yansımış ve bilgisayarlı otomasyon sistemleri yaygınlaşmıştır. Dolayısıyla punch operatörlerinin endüstriyel üretim yapan özel sektörde iş bulma olanakları vardır. Bu mesleği yapmak isteyenler, punch operatörü nerede çalışır diye araştırırken, kendi işini kurma alternatifini de değerlendirebilirler. Yurt dışında geçerli diploma veya sertifika varsa, meslek başka ülkelerde de icra edilebilir.

Punch operatörü maaşları firmaların kapasitesine ve kişinin tecrübesine göre değişmektedir. Bu meslek, nitelik ve teknik bilgi gerektirir. Yani, punch operatörü olarak çalışanlar, asgari ücretin üzerinde kazanç elde ederler.

Punch Operatörü İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Punch Operatörü ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Punch Operatörü ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İzmir %45.5
İstanbul Anadolu %36.4
İstanbul Avrupa %18.2

Punch Operatörü İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Punch Operatörü arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Üretim %54.5
Demir - Çelik %18.2
Metal Enjeksiyon Döküm %18.2
Makine %9.1

Punch Operatörü İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Punch Operatörü pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Punch Operatörü mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Üretim %100

eleman.net'te her gün güncel Punch Operatörü ilanları yayınlanıyor. Punch Operatörü olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Punch Operatörü olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Punch Operatörü ilanları yayınlanıyor. Punch Operatörü olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.