Tahsilat Elemanı Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Tahsilat Elemanı
  3. Nedir?
Tahsilat Elemanı

Tahsilat Elemanı nedir? Tahsilat Elemanı çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Tahsilat Elemanı olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Tahsilat Elemanı Nedir?, Nasıl Olunur?

Tahsilat elemanı; müşterilerden, iş ortaklarından ve bayilerden gelecek olan ödemeleri talep eden ve bu ödemeleri tahsil eden kişilere denir. Aynı zamanda vadesi dolmuş ödemelerin takibini yapmak da görevleri arasındadır. Tahsilat elemanı kime denir, sorusu bu şekilde özetlenebilir.

Farklı sektörlere göre şekillenen iş tanımının en önemli maddeleri: Müşterilerle sağlıklı iletişim kurmak, iş ortaklarına bilgi aktarımı sağlamak ve doğru zamanda tahsilat akışını gerçekleştirmek şeklinde sıralanır.

Tahsilat Elemanı Ne İş Yapar?

Tahsilat elemanı, iş ortaklarından gelecek olan ödemelerin belli bir disiplin içerisinde çalıştığı firma bünyesine aktarımını sağlar. Vadesi yaklaşan ödemelerin gecikmemesi için karşı firmalara, bayilere ve müşterilere hatırlatma yapar. Herhangi bir aksamanın meydana gelmemesi için gerekli aksiyonları alır. Yaşanan gecikmeler için gerekli brifleri verir ve iş takibini gerçekleştirir.

Tahsilat elemanının sorumlulukları:

  • Müşterilerin faturalarını kesmek,
  • Müşterilerle yapılmış olan mutabakat sorunlarını çözmek,
  • Yapılacak mutabakatlarda sorun çıkmaması için önceden hazırlanmak,
  • Alacaklarla ilgili sistematik bir takip düzeni oluşturmak,
  • Kasa ve bankayla ilgili işlemleri takip etmek,
  • Çek, fatura ve senetlerle ilgili gerekli işlemleri gerçekleştirmek,
  • Cari hesap takibi yapmak,
  • Şirket bünyesine katılacak yeni müşterilerle ilgili detaylı risk analizi yapmak ve rapor hazırlamak,
  • Tüm süreçlerle ilgili üst yönetime rapor hazırlamak,
  • Şirket ve müşteri bilgilerinin gizliliğine saygı göstermek şeklinde listelenir.

Tahsilat Elemanı Nasıl Olunur?

Tahsilat elemanı olmak için üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin 4 senelik bölümlerinden mezun olmanız başvuru yapacağınız firma tarafından talep edilebilir. Başvuracağınız şirketin inisiyatifine bağlı olarak iki senelik bir bölümden mezun olmanız da yeterli sayılabilir.

Tahsilat elemanı ya da tahsilat uzmanı olmak isteyenler için eğitim ve kurs veren özel kurumlar mevcuttur. Aynı zamanda online olarak da tahsilat teknikleri, tahsilat yönetimi gibi eğitimler alarak mesleği icra edebilirsiniz.

Tahsilat Elemanı Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Tahsilat elemanı olabilmek için eğitimsel bir zorunluluk olmasa da yapısal gereklilikler söz konusudur. Kişinin; güçlü müşteri ilişkileri, kriz yönetimi, etkili iletişim, ikna kabiliyeti gibi temel özelliklere sahip olması beklenir. Bu karakteristik özelliklerin yanı sıra ekonomi, istatistik ve raporlama becerilerine de yatkın olması talep edilebilir. Raporlama ve sunum yapabilmek için Microsoft Office programlarına hakim olması gerekir. Sektöre ve firmaya göre bu beklentiler değişse de tahsilat elemanı olmak için gereken şartlar nelerdir, listesi bu şekilde uzar.

Tahsilat Elemanı Çalışma Koşulları Nasıldır?

Tahsilat elemanının çalışma alanı oldukça geniştir. Pek çok özel şirkette, kurum ve kuruluşta tahsilat departmanı mevcuttur. Görev ve sorumluluklarından dolayı yüksek bir disiplin anlayışına sahip ve iş takibi konusunda dikkatli biri olması gerekir. Aynı zamanda tahsilat ve ödemelerle ilgili tüm hukuksal bilgiye de sahip olması beklenir. Beceri ve tahsil konusundaki yeteneğine bağlı olarak tahsilat uzmanlığına yükselerek kariyerinde ilerleme şansı da yüksektir.

Tahsilat elemanı çalışma koşulları, sektöre ve firmaya göre değişkenlik gösterir. Çalışma saatleri, çalışma ortamı, mola süreleri gibi çalışma şartları genelde beyaz yakalı standartlarında olsa da şirkete göre değişebilmektedir.

Tahsilat Elemanı İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Tahsilat Elemanı ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Tahsilat Elemanı ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %50
İstanbul Anadolu %16.7
Ankara %8.3
Kocaeli %8.3
Samsun %8.3
Diğer %8.3

Tahsilat Elemanı İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Tahsilat Elemanı arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
İmalat %33.3
Hukuk %16.7
Çağrı Merkezi %16.7
Yapı Malzemeleri %8.3
Makine %8.3
Diğer %16.7

Tahsilat Elemanı İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Tahsilat Elemanı pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Tahsilat Elemanı mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Tahsilat %41.7
Muhasebe %33.3
Finans %8.3
Ön Muhasebe %8.3
İş Sağlığı ve Güvenliği %8.3

eleman.net'te her gün güncel Tahsilat Elemanı ilanları yayınlanıyor. Tahsilat Elemanı olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Tahsilat Elemanı olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.