GERİ

Neden Bireysel Emeklilik Yaptırmalısınız? Bireysel Emeklilik Yaptırmanın Yararları


Bireysel emeklilik

Emeklilik aslında akla gelindiği şekilde yaşlılık dönemi değil, çalışma hayatı sonrasında sağlıklı olarak geçirilebilecek bir dönemdir. Çalışma hayatınızdan dolayı ertelediğiniz ne kadar güzel şey varsa emeklilik döneminizde bunları gerçekleştirebilirsiniz. Fakat kamu sosyal güvenlik sistemlerinden elde edeceğiniz gelir sizin için yeterli olmayabilir. Bu yüzden bu noktada bireysel emeklilik size ek bir gelir sağlamaktadır.

Bireysel emeklilik sistemi nedir?

Bireysel emeklilik sistemleri gelecekteki emeklilik döneminiz için bir birikim yapmanız amacıyla kurgulanmış bir sistemdir. Bu sistemi yatırdığınız katkı payları uzman olan portföy yöneticileri ile yönetilen emeklilik yatırım fonlarında sizin için değerlendirilir. Yatırdığınız katkı payları kartopu misali büyür. Yeni dönemdeki devlet katkıları ile bu sistemin avantajları daha da arttırıldı. Devlet katkıları sayesinde yatırdığınız her katkı payı %25'ini devlet hesabınıza yatırılmaktadır.

BES'in amacı nedir?

Bireylerin emeklilik dönemleri için para biriktirmeleri ve tasarruf yapmalarını hedefleyen bireysel emeklilik sistemi çalışma hayatının sonrasında ek bir gelir elde edilmesini amaçlamaktadır. İlerleyen yaşlarında insanların refah düzeylerini artırmayı hedefleyen bu sistem aynı zamanda ekonomik olarak da uzun vadede ülkenin kalkınmasına destek olunmasını sağlar.

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu 28 Mart 2001 tarihinde kabul edilmiş, 7 Nisan 2001 tarih ve 24336 sayısı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Kanun, yayımı tarihinden 6 ay sonra 7 Ekim 2001 tarihinde yürürlüğe girmiştir. 27 Ekim 2003 tarihinde ilk emeklilik planlarının tasdiki ile emeklilik şirketleri faaliyete başlamıştır.

Bireysel emekliliğin özellikleri

Prim miktarı belirlenen asgari ücret tutarının altında olmaması kaydıyla yıl içerisinde değiştirebilir ve ara ara ödemeler yapabilirsiniz.

Aynı veya farklı sigorta şirketlerinden birden fazla bireysel emeklilik poliçesi ne sahip olma şansınız vardır.

Birikimlerinizi tek seferde toplu olarak ödemesini isteyeceğiniz gibi yapılmakta olan yıllık gelir sözleşmesi ile birlikte belirli periyotlar halinde de alma imkanınız vardır.

BES içerisinde yer alabilmek için sosyal güvenlik sistemi içerisinde yer almaya gerek yoktur. Emeklilik sistemi, SGK'nın sistemlerine alternatif değil, onları tamamlayıcı bir sistem olarak algılanmaktadır.

Tüm sistem Hazine Müsteşarlığı'nın, şirketin fonlarına, portföy yöneticilerine ve saklayıcılara ilişkin hesap ve işlemleri Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) denetimine tabidir. Bu yapısıyla da son derece güvenlidir.

Bireysel emeklilik sisteminden nasıl emekli olunur?

Öncelikle bu sistemden emekli olmak için sistemde en az 10 yıl kalmanız ve 56 yaşınızı doldurmanız gerekmektedir. Emekli olduktan sonra isterseniz tek seferde isterseniz de belirli periyotlarla birikiminizi maaş olarak alabilirsiniz.

Bireysel emeklilik sisteminde, ödeyeceğiniz katkı paylarınızı gelecekte almak istediğiniz emekli maaşına veya toplu paraya göre belirlersiniz. En az, seçmiş olduğunuz emeklilik planında belirtilen asgari katkı payı tutarı ile ödemeye başlayabilirsiniz. Emeklilik danışmanlarımız, satışlar başladığında tasarruf edebileceğiniz tutarları da dikkate alarak uygun katkı payı seçmenize yardımcı olacaktır.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.