GERİ

Güncel Koşullarda İş Bulmak İçin 12 Öneri


İş sahibi olmak için tavsiye

Günümüzde genel ekonomik şartlar ve sosyo-kültürel düzen düşünüldüğünde hemen herkesin bir iş sahibi olması, üretime katılması ve ekonomik olarak bir gelire sahip olması oldukça önemli. Hayat standartlarımızı artırmak ve kendi özelliklerimiz, kariyerimiz ve eğitimimiz doğrultusunda bir işte çalışmak hemen herkesin de hayali. Ancak gün be gün değişen şartlar, ekonomideki dalgalanmalar, iş dünyasındaki değişimler ve dünyanın içerisinde bulunduğu koşullar nedeniyle iş bulmak günden güne zorlaşıyor. Günümüzde işsizlik, birçok ülkenin en büyük sorunu haline gelmiş durumda. İyi ve yaşam standardımızı destekleyecek bir işe sahip olmak aynı zamanda stresli de bir süreçten geçmek demek. İş bulmak isteyen kişiler gerek iyi bir akademik kariyere gerekse ilgilendiği alana yoğunlaşarak iş bulmayı hedeflerler. Peki, bunu nasıl yapacağız? İşte güncel koşullarda bir iş bulmak için uygulayabileceğiniz 12 öneri.

Alanınızı belirleyin

İş hayatına adım atmak ve kariyerinizi oluşturmak için öncelikle alanınızı belirlemeniz gerekiyor. Bunun için de ilk adımınız ne istediğinize karar vermek olmalı. Eğer karar vermeden ve alan seçmeden, sadece çalışmak ve para kazanmak için iş başvurusu yaparsanız, ilerleyen zamanda bulduğunuz noktadan memnun olmama riskiniz var. Böylelikle çok zorlu ve stresli bir iş hayatınız olabilir. Bu durum iş hayatında karşılaşılan en büyük sorunlardan biridir. Bunun için çalışırken mutlu olacağınızı düşündüğünüz iş alanlarına başvurmanız gerekir. Çoğu kişi öncelikle eğitimini aldığı alana yönlenir. Eğitimini alarak yöneldiğiniz bir mesleğe sahipseniz, mutlaka faydasını görürsünüz. Fakat mutlu olduğunuz bir meslek alanı bulabilmek her zaman daha önemlidir.

Umutsuzluktan kurtulun

İş bulmanın sancılı bir süreç olduğunu hepimiz biliyoruz. Özellikle de aday sayısının fazla ancak iş sayısının az olduğu bu dönemde. Bazı durumlarda başvuru yaptığınız, hatta görüşmeye gittiğiniz yerler size aylarca geri dönmeyebilir ya da olumsuz dönebilir. İş bulamıyorum diye yakınmak size hiçbir şey kazandırmayacaktır. Bunun yerine kendinizi umutsuzluğa kaptıracak düşüncelerden uzaklaşın, kendinizi motive edin ve istediğiniz işi bulana kadar aramayı sürdürün. Unutmayın ki sizinle aynı ülkede yaşayan ve benzeri iş sahip olan çok sayıda insan var. Sizin için de uygun bir iş var ve sizi bir yerlerde bekliyor.

Gelecekte yıldızı parlayacak işleri araştırın

Meslekler, teknolojinin değişmesi ve gelişmesiyle farklılıklar gösterir. Bazıları kaybolurken bazıları da günün şartlarına göre yeni ortaya çıkar. Popüler meslekler sürekli olarak değişirler. Örneğin 5 yıl önce sosyal medya uzmanlığı meslek sayılmazken, pandemiyle birlikte artan sosyal medya kullanımıyla bu çok geçerli bir meslek haline gelmiştir. Sürekli araştırma yaparak, gündemi kontrol ederek yeni meslekleri görmeli ve kariyeriniz buna göre şekillendirmelisiniz.

İnterneti etkili kullanın

Günümüzde iş bulma yolları teknolojiyle sürekli değişiklik gösteriyor. Bir şirkete gidip elden CV verme devri çoktan kapandı ve bunun yerini dijital platformlar üzerinden yapılan başvurular aldı. İnternet bu noktada en büyük destekçilerinizden biri. İnternet aracılığıyla oluşturacağınız bir CV, daha geniş kitlelere ulaşacak. İster beyaz ister mavi yaka olun, iş bulabileceğiniz dijital platformları etkili kullanın. CV'nizi sürekli güncelleyerek kendinizi en iyi anlatan bir özgeçmiş oluşturun. Daha sonra ilgilendiğiniz ve eğitimini aldığınız içerikleri yazın. Daha iyi sonuç almak için sürekli olarak profilinizi güncel tutun ve trendleri takip edin.

Çevrenizle iletişim halinde olun

İş bulma aşamasında sosyal çevrenizle iletişim halinde olmanız size oldukça yardımcı olacaktır. Bu sebeple networkünüzü sürekli genişletmeli, bu network içindeki kişilerle sürekli iletişim halinde olmayı ve etkileşiminizi kaybetmemeye özen gösterin. Bu yolla yeni bir iş fırsatı doğduğunda akla gelen ilk isimlerden biri de siz olabilirsiniz. Ayrıca çevrenizdekilerin deneyimlerinden de faydalanmayı ihmal etmeyin.

CV'nizi çeşitlendirin

CV'niz ne kadar çeşitli gözükürse o kadar dikkat çekme ihtimali de o kadar artar. Sürekli olarak eğitimlere, alanınızla ilgili kurslara veya seminerlere katılmak size her zaman artı puan kazandıracaktır. Farklı alanlarda bilgilerinizin olması sizi daima birkaç adım öne çıkarır. Günümüzde işverenler de genellikle tek alanda bilgisi olan insanlar yerine birkaç alanda deneyimli olan kişilerle çalışmak isterler. Rakiplerinize fark atmak için siz de farklı birkaç alanda kendinizi geliştirebilirsiniz.

Seçici olun

İnternette gördüğünüz her pozisyona başvurmayın. Başvuru yapacağınız alanları özenle seçin. İşsizliğin fazla olduğu bu dönemde genellikle, kişiler her ilana başvuru yapar. Seçici olmanın burada önemi çok büyüktür. İlanları gördüğünüz zaman gerçekten size uygun olup olmadığını, başarılı olup olamayacağınızı düşünün. Sizin yetkinliklerinize uygun olan işlere başvuru yapın. Böylelikle hem siz hem de işveren mutlu olacaktır.

Özgüven ve egoyu karıştırmayın

İş görüşmelerinde özgüvenli olmak olumlu sonuçlar doğuracaktır. Fakat özgüvenin dozunu kaçırmamak lazım. Özgüven ve ego arasında çok ince bir çizgi vardır. Bu nedenle iş görüşmelerinde şu alanlarda başarılıyım demek yerine, bu alanlarda başarılı olmak için şu deneyimleri kazandım, bu eğitimlere katıldım demelisiniz. Bu nedenle kendinizi anlatırken gerçekçi bir tavır sergileyin.

Başvuru deneyimlerinizi değerlendirin

Başvurularınızın sonuçları olumlu da olumsuz da olsa, karşı taraftan bilgi isteyin. Böylelikle eksik olduğunuz alanları bilirsiniz ve bu alanlarda kendinizi geliştirmeye çalışırsınız. Herkes kendinin eksik olduğu alanları bilmeyebilir. Ancak bunları öğrenebilme şansınız var. İş başvuru sonuçlarınızda isteyeceğiniz bilgiler sayesinde eksik olduğunuz alanları en iyi şekilde bilmiş olacaksınız.

Kariyer fuarlarına katılmaya özen gösterin

Fuarlar, iş fırsatlarının çok fazla olduğu yerlerdir. Merak ettiğiniz alanla ilgili birçok kişiyle görüşebilir, bilgi alabilirsiniz. Hangi alanda çalışmak veya gelişmek istiyorsanız o alana ait fuarlara katılın. Bu sayede birçok kişiyle tanışma fırsatı yakalarsınız. Şirketlerle birebir olarak görüşme imkanı bulabilir ve kendinizi gösterebilirsiniz.

Çeşitli iş arama kaynakları bulun

Teknolojiyle beraber iş ilanları artık sadece gazetelerde yer almayıp internet sitelerinde de yer almaktadır. İş ilanlarına rastlayabileceğiniz birden çok kaynak var. Özellikle internet siteleri, sosyal medya platformları ve şirketlere ait internet siteleri gibi iş ilanları olan birçok sayfayı sık sık ziyaret edin. İş dünyası dergilerini ve gruplarını takip edin. İş hayatındaki güncel bilgilerden haberdar olun. Böylelikle iş hayatına hakim olabilir, yeni iş fırsatlarından yararlanabilirsiniz.

Mülakatlara katılmaktan çekinmeyin

Şirketler tarafından popüler olan mülakatlar günümüz şartları dolayısıyla çoğu zaman internet üzerinden yapılmaktadır. Mülakatın her türlüsü gergin bir süreç gibi gözükse de katılmaktan asla çekinmeyin. Şirketin sizi tanıması için etkili olan bu yöntem işe alımda çok önemlidir. Ayrıca mülakatların online bir şekilde yapılması kişiyi rahatlatacağı gibi panik olmasını da engelleyecektir. Böylelikle kendinizi daha kolay anlatabilir, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.