Sayısal Bölümler ve Sayısal Bölümlerin Meslekleri Nelerdir?


Hızlı gelişen günümüz dünyasında sayısal bölümler, sayısal puanıyla girilecek meslekler büyük önem taşır. Sayısal bölümde öğrenciler matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimlerle ilgilenirler. Sözel alandan gördükleri ders sayısı oldukça kısıtlıdır. Sayısal alan, analitik düşünme becerileri kazandırmanın yanı sıra teknoloji ve mühendislik gibi alanlarda da derinlemesine bilgi sunar. Mühendislikten tıbba, yazılımdan hemşireliğe kadar öğrencilerin tercih edebileceği sayısız bölüm vardır. Peki, 4 yıllık sayısal bölümler ve maaşları nedir? Sayısal bölüm hakkında merak ettiğiniz tüm bilgiler için içeriğin devamını okuyabilirsiniz.

Üniversite Bölümleri Eleman net

Sayısal Bölüm Nedir?

Üniversitelerde matematik, fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimler ve mühendislik gibi uygulamalı bilimlerle ilgilenen ortaöğretim öğrencilerinin tercih ettiği bölüme sayısal bölüm denir. Öğrenciler, 11. sınıfta sayısal alanda ders almaya başlayarak bu alanla ilgili olan üniversite bölümlerine hazırlık yaparlar. Analitik düşünme, problem çözme ve mantıksal akıl yürütme becerilerini geliştirmeye yardımcı olan sayısal bölüm dersleri hem akademik hem de profesyonel yaşamda öğrencilerin daha iyi çalışmasına olanak tanır.

Sayısal alandaki birçok üniversite programı; laboratuvar çalışmaları, projeler ve stajlar gibi pratik deneyimlere de odaklanır. Öğrenciler, uygulamalı dersler yardımıyla meslekleri ile ilgili kazanımları daha iyi netleştirebilir. Bu alandaki öğrencilerin kariyer olanakları da çok geniştir. Öğrenciler; doktorluk, hemşirelik, mühendislik, uzay bilimleri gibi pek çok alanda mesleki deneyim elde ederek kariyerlerini şekillendirebilirler.

Sayısal Bölüm Dersleri Nelerdir?

Öğrenciler 9. ve 10. sınıflarda genel bilgileri edindikten sonra ilgilendikleri alanla ilgili derinlemesine bilgiler kazanmak için 11. sınıfta alan seçerler. Bu alanlardan biri de sayısaldır. Sayısal bölüm öğrencileri, temel bilimler ve matematik ağırlıklı derslerle ilgilenirler. En sık gördükleri derslerden biri matematik ve geometridir. Matematiğin hem temel bölümünü hem de ileri bölümünü öğrenen öğrenciler, üniversite eğitimlerinde de gerekli bilgiler edinirler. Trigonometri, türev, integral gibi birçok zor konu, lisenin son yıllarında sayısal öğrencilere aktarılır.

Sayısal bölümde okuyan öğrenciler yalnızca matematik görmezler. Aynı zamanda fen bilimlerini de detaylı şekilde ele alırlar. Biyoloji, fizik ve kimya dersleri, öğrencilerin ders programlarında yer alır. Bu derslere ek olarak sayısal bölümde öğrenciler, birkaç sözel ders de görebilir. Kendi dillerini anlamalarını sağlayan Türk dili ve edebiyatı, bu sözel derslerden biridir. Öğrenciler, YKS’ye girdiklerinde ise TYT sınavında 9 ve 10. sınıfta gördükleri tüm sayısal ve sözel derslerden sınav olurlar. AYT’de ise 11. sınıftan itibaren gördükleri sayısal derslerin sorularını çözerler. Bu sayede üniversite tercihi yaparken sayısal bölümleri tercih edebilirler.

Sayısal Bölüm Meslekleri Hangileri?

Sayısal bölüm mezunları, üniversitelerin birçok bölümünü tercih edebilecek yeterliliğe sahiptir. Sayısal meslekleri arasında en sık tercih edilenlerden biri ise tıptır. Tıp doktorları, insan sağlığının korunması için çalışan çok değerli bireylerdir. Sayısal bölümde de puanı en yüksek bölümlerden biridir. Tıbbı takip eden bir diğer bölüm de diş hekimliğidir. Diş hekimleri, ister kendi kliniklerinde isterlerse de özel hastanelerde ya da kamu hastanelerinde görev alabilirler. Ağız ve diş sağlığı için çok önemli olan bu meslek grubu, uzun bir eğitimin ardından mesleki olarak çalışmaya başlayabilir. Tıp doktorları ve diş hekimleri, eğitimleri süresince hem teorik hem de uygulamalı dersler alırlar. Sınav süreçleri oldukça streslidir. Tıp ve diş hekimliği fakültelerinde ders, sınav ve akademik takvim süreci diğer bölümlerden farklı olabilir.

Mühendislik fakültesi, sayısal bölüm öğrencilerinin sık sık tercih ettiği diğer alandır. Bu fakülte, pek çok farklı alanda mühendisler yetiştirir. Yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, endüstri mühendisliği, inşaat mühendisliği ve makine mühendisliği bu bölümlerden yalnızca birkaçıdır. Birçok yeni teknolojinin geliştirilmesinde mühendislerin büyük payı vardır. Dolayısıyla bu bölümlerin puanları da oldukça yüksektir. 4 yıllık sayısal bölümler arasında şunlar da yer alır:

Tüm bu mesleklerle sayısal bölümlerden mezun olanlar farklı sektörlerde kariyerlerini şekillendirebilirler. Bu bölümlerin taban puanlarını merak ediyorsanız Eleman.net’in Üniversite Taban Puanları rehberinden faydalanabilirsiniz. Bu rehber sayesinde ilgilendiğiniz üniversitenin ve bölümün kaç puan gerektirdiğini öğrenebilirsiniz.

En Çok Atanan Sayısal Meslekler

Sayısal bölümdeki çoğu mesleğin kamu sektörüne atanma şansı vardır. Özellikle tıp, diş hekimliği ve hemşirelik gibi alanlarda kamuya atanmak diğer bölümlere göre daha kolaydır. Bunun nedeni ise sağlık sektöründeki ihtiyacın hiçbir zaman azalmaması; aksine sürekli olarak artmasıdır. Tıp doktorları, 6 yıllık eğitimlerinin ardından hastanelerde çalışmaya başlasalar da eğitimleri devam eder. Uzmanlık eğitimleriyle kendilerini geliştirdikten sonra farklı kamu hastanelerinde kendi polikliniklerinde çalışmaya başlayabilirler. Hemşirelerin ise KPSS’ye girerek yeterli puanı almaları ve tercihler yapmaları gereklidir.

Bu da ilginizi çekebilir: Üniversite Taban Puanları Nedir, Nasıl Belirlenir?

En çok atanan sayısal meslekler arasında öğretmenlik de vardır. Özellikle ilköğretim matematik öğretmenliği, ortaöğretim matematik öğretmenliği, fen bilgisi öğretmenliği, kimya öğretmenliği ve biyoloji öğretmenliği, atama açısından tercih edilen sayısal meslekler arasında yer alır. Öğretmenliğin yanı sıra mühendisler de kamu sektörüne kolayca atanabilir. Yol, köprü ve bina yapımlarında inşaat mühendisleri görev alırken enerji üretimi ve dağıtımı projeleri için elektrik-elektronik mühendislerine ihtiyaç vardır.

Kısacası sayısal alanda ders veren birçok üniversite bölümü, kamu sektörüne atanma şansı sağlar. Hangi mesleği seçmeniz gerektiğinden emin değilseniz Eleman.net’in Meslek ve Maaş rehberine göz atabilirsiniz.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.