Trafikte kaza riski her zaman vardır ve araç sahipleri kasko ile zorunlu trafik sigortası sayesinde hem kendilerini hem de üçüncü kişileri güvence altına alır. Ancak araçlarda meydana gelen ağır hasarlarda uygulanan pert (tamamen hasar gören araç) kriterlerinde önemli değişiklikler yapılıyor.
1 Temmuz 2025 itibarıyla, aracın piyasa değerinin %60’ından düşük hasarlarda araç tamir edilecek, pert sayılmayacak. Hasarın ne kadar olduğu ise eksperler tarafından belirlenip raporlanacak. Bu sayede ağır hasar ve tam hasar araçlar için farklı uygulamalar yürürlüğe girecek.
Aracın KDV dahil tamir maliyeti piyasa değerini aşarsa, araç tam hasarlı yani perte çıkmış sayılır. Böyle durumlarda araç, hurda tescil belgesiyle trafikten çekilir ve sigorta şirketi aracın sahibine tazminat öder.
Onarım masrafı piyasa değerinin %60’ını geçerse araç “ağır hasarlı” olarak kabul edilir. %60’ın altında ise tamir edilip trafiğe çıkabilir. Ancak bazı önemli parçalarda hasar varsa, bu oran düşük olsa bile araç pert sayılır.
Taban ve marşpiyel (sağ-sol)
Ön ve arka şasi kolları (sağ-sol)
Tavan sacı ve ön göğüs sacı
Orta direkler (sağ-sol)
Traversler (ön ve arka)
Elektrikli araçlarda batarya ve ana enerji hattı
Hava yastıkları ve emniyet sistemleri
Ana elektrik tesisatı ve elektronik parçalar
Kamyon ve çekicilerin sürücü kabini
Bu parçalardan herhangi birinin hasar görmesi aracın ağır hasarlı sayılmasına yol açar.
Piyasa değerinin %60 altında hasar görüp tamir edilen araçların ikinci el değeri ciddi şekilde düşer. Örneğin, piyasa değeri 1 milyon TL olan bir aracın 550 bin TL hasar kaydı varsa, satış fiyatı benzerlerine göre %50 daha düşük olabilir.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş Oluştur