SIC Kodu Nedir? Ne İşe Yarar?


Standard Industrial Classification kelimesinin kısaltması olarak kullanılan “SIC Code nedir?” sorusu işletme açmak isteyenlerin en çok merak ettikleri arasında yer alır. Kısaca işletmenin faaliyet gösterdiği kodu gösteren bir sınıflandırma sistemi olan SIC kodu iş dünyasında şirketlerin en çok dikkat etmesi gereken konular arasındadır. SIC kodu ve hakkında bilmeniz gerekenleri içerikte kapsamlı olarak okuyabilirsiniz.


SIC Kodu Nedir?

SIC kodu, uluslararası düzeyde kabul görmüş sınıflandırma kodu olarak tanımlanabilir. “Standart Endüstriyel Sınıflandırma” olarak Türkçeye çevrilen Standard Industrial Classification şirket, işletmelerin dahil olduğu ekonomik faaliyet türünü yansıtır. İngiltere’de bir şirketin açılışı sırasında SIC kodunu bildirmek zorunludur. Şirketin aktiflik, pasiflik durumuna bakılmaksızın faaliyet türünü sınıflandırmak zorunludur. Başlangıçta bildirilen SIC kodları yıllık olarak şirket onay bildirimi yaparken onaylanır ve kullanılmaya devam eder.

Kısacası “SİC kodu nedir?” sorusuna aktif ve pasif şirketlerin faaliyet türünü gösteren sınıflandırma şeklinde yanıt verilir. SIC kodu finans, üretim, kamu, hizmet, tarım, ormancılık, balıkçılık, madencilik gibi birçok farklı sektör için ayrı özelliklere sahip olarak temin edilir. Şirkete verilen kodun ilk iki hanesi ana sektörler, üçüncü ve dördüncü hanesi alt sektörleri gösterir.

İlk kez şirketlerin faaliyet alanını tanımlamak ve aralarındaki ayrımı yapabilmek için 1937 yılında Amerika’da uygulanmaya başlamış ve uluslararası düzeyde yaygınlaşmıştır. Sınıflandırma kodları ile şirketlerin faaliyet alanını kategorize eden devletler yönetim, takip, ekonomik aktivite analizini daha net şekilde yapar. İngiltere gibi bazı ülkeler SIC kodunu hala kullanmaya devam etse de 1997 yılında üretilen 6 basamaklı Kuzey Amerika Endüstri Sınıflandırma Sistemi (NAICS) sistemi daha yaygındır. Devlet kurumları ile eski şirketlerde SIC kodu kullanımının hala devam etmesi dikkat çekicidir.

SIC Kodu Ne İşe Yarar?

Sektörel olarak şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin sınıflandırılmasını sağlayan kodlar en temelde veriler için kullanılır. Finans ve ekonomide önemli olan analiz, raporlama işlemlerinde doğru veri işlenmesi için ana ve alt sektörler olarak ayrım yapılmasını sağlar. Sektörde faaliyet gösteren araştırma şirketleri, kamu kurumları, rakip analizi yapan şirketler bu kod üzerinden faaliyet alanına göre araştırmada bulunur. SIC kodunun ne işe yaradığından kısaca bahsedilirse şunları sıralamak mümkündür:

  • Sektörel riskleri tespit etmek için doğru verilerle şirketlerin durumu araştırılabilir.
  • Şirketin hedef kitlesi, rakipleri ve pazar ihtiyacını belirlemesine yardım eder.
  • Sektörel analiz için ana – alt sektörde faaliyet gösteren diğer şirketlerin adı, durumu, sermayesi gibi farklı bilgilere ulaşmayı kolaylaştırır.
  • Şirketin sınıflandırmasını net gösterdiği için yatırımcı, banka gibi para kaynaklarına sektörel açıdan gelecekle ilgili fikir verir.
  • Potansiyel müşteriler, yatırımcılar ve ortakların sektörel olarak doğru hedefe yönelmesini sağlar.
  • Şirketlerin müşterilerini tanımlamak ve tanıtmak için sektörünü belirtirken en kısa yoldur.
  • Hükümetler kod üzerinden sınırlama yaparak sektörel kararların kapsadığı kişileri açık ve net bir şekilde belirterek karışıklığı önler.

SIC Kodu Nasıl Alınır?

Şirket açmak için hazırlık yapıyorsanız “SIC nedir?” sorusuna yanıt aldıktan sonra önemini anlamışsınızdır. SIC kodu sizin işletmenizin alanını belirleyen ve geleceği için önemli bir sınıflandırmadır. Bazı ülkelerde SIC kodu almadan şirket açılışının yapılmasına bile izin verilmez. SIC kodu Amerika’da kullanılmaya devam etse de asıl yaygın olduğu İngiltere’dir. Bu nedenle Companies House (Şirketler Evi) ile Anonim ve LLC şirket açılışı yapmadan önce kod almanız gerekir. Şahıs şirketleri için zorunlu olmasa da tavsiye edilir.

SIC kodu almak için Office of National Statistics (ONS) internet portalında kodu seçip açılış formu dahil tüm evrakları yükleyerek resmi sınıflandırma alabilirsiniz. SIC kodu aldıktan sonra kontrol Companies House sisteminden şirket adı ve bilgileri kullanılarak yapılır.

SIC Kodu Nerede Bulunur?

Şirket açılışı yapmak ya da sektör değiştirmek için SIC kodu araması yapmanız gerekir. Companies House resmi portalı üzerinde arama yaparak SIC kodu öğrenebilirsiniz. Resmi portalda “Condensed SIC code list” arama bölümüne anahtar kelimeleri yazarak ana, alt sektörlere ait tüm kodlara ulaşabilirsiniz. Kod araması yaparken anahtar kelimeleri İngilizce olarak yazmak gerektiğini unutmayın. Pasif şirketler için detaylı arama yapmanıza gerek yoktur. Atıl şirketler için 99999, ticaret dışı kalmış şirketler için 74990 kodunu kullanabilirsiniz.

Şirketler Birden Fazla SIC Kodu Alabilir mi?

Şirketler farklı sektörlerde ya da spesifik alanda hizmet ediyorsa birden fazla SIC kodu kullanabilir. Şirket açılışı için en az 1 tanesi zorunlu olmakla birlikte daha fazlası mecburi tutulmaz. Fakat şirketin ekonomik faaliyet alanının doğru tespit edilebilmesi için gerekiyorsa birden fazla kodun alınması önerilir. Örneğin plastik elektronik bileşen imalatı yapan bir şirket için çeşitli kodlar gerekebilir. Elektronik aksamın kullanıldığı sektörler, plastik ürün imalatı sektörü, imalat sektörü, elektronik bileşen imalatı gibi farklı şekillerde seçim yapmak mümkündür. Fakat şirketin faaliyet alanını belirlerken en fazla 4 kod alınabileceğini ve en belirgin olanları seçmenin faydalı olduğunu unutmamak gerekir.

SIC Kodu Değiştirilebilir mi?

Şirketin açılış aşamasında birçok kod arasından doğru olanı seçmek her zaman kolay değildir. Bu nedenle yanlış seçilen kodlar ya da ilerleyen süreçte değişen faaliyet alanı sonradan değiştirilebilir. Bu noktada şirket ilk kez açılıyorsa, tüm resmi işlemler tamamlanıp resmi açılış yapılmadan önce kodun değiştirilmesinin mümkün olmadığına dikkat edin. Diğer tüm zamanlar içinde SIC kodları değiştirilebilir, yenileri eklenebilir. Şirket açılışında yanlış kod seçimi yaptıysanız Company House onay beyanı (confirmation statement) göndermeden işlem yapabilirsiniz. Ayrıca yıllık onay beyanları sırasında ya da bu dönem gelmeden erken beyan ile değişim işlemi yapılabilir.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.