Yeni Mezunlar için İş Bulma Önerileri




İş bulma süreci herkes için emek ve sabır gerektiren bir dönemdir. Yeni mezun iş bulma süreci ise daha uzun sürebilir. Mezuniyet sonrası işsizlik döneminin uzaması gençlerin motivasyonunun düşmesine sebep olabilir. Halbuki bazı püf noktalara dikkat ederseniz hayal ettiğiniz iş karşınıza çıkabilir. Siz de “Mezun oldum iş bulamıyorum” diyorsanız bu yazımız sizler için.

Güçlü ve Zayıf Yönlerinizi Belirleyin

Mezuniyet sonrası iş aramaya başlamadan önce yapmanız gereken ilk şey kendinizi tanımaktır. Kendinizi iyi tanımak, yeni mezun iş ilanları arasından size uygun olanları seçebilmeniz için ilk adımdır.

Kendinizi tanımak için kişilik envanterlerinden faydalanabilirsiniz. Kişilik envanterlerini genellikle işe alımlarda firmaların kendisi de kullanabilir. Böylece başvuruda bulunan adayın ilgili pozisyon için uygun kişilik özelliklerine sahip olup olmadığı konusunda objektif bir değerlendirme yapılmış olur. Kişilik envanterleri ile siz de iş hayatındaki karakteristik özelliklerinizi öğrenebilirsiniz.

Kendinizi tanımanın bir diğer yöntemi de SWOT analizi yapmaktır. SWOT’un açılımı şu şekildedir:

S : “Strenghts” yani güçlü tarafları ifade eder.

W: “Weaknesses” yani zayıf tarafları ifade eder.

O: “Opportunities” yani fırsatları ifade eder.

T: “Threats” yani tehditleri ifade eder.

Bireysel yetenekleriniz ve ilgi alanlarınız sizin güçlü yönlerinizi oluşturur. Örneğin gelişime açık olma, güçlü iletişim becerisi, vb. özellikler güçlü yönlerinizdir. Ayrıca sahip olduğunuz meslek sertifikalar ve başarı öyküleri de yine güçlü yönlerin parçasıdır.

Başarısız olduğunuz alanlar, kötü alışkanlıklar gibi unsurlar ise başarısız yönlerinizi oluşturur.

Fırsatlar mesleki anlamda gelişimine katkı sağlayacak unsurlardır. Yeni beceriler elde etmek için alınan eğitimler buna bir örnektir. Yeni beceriler sizi diğer adaylar arasında ön plana çıkarır.

Kişisel özelliklerin kariyerine olumsuz etkileri, gelişen teknolojiyi takip edememe gibi durumlar mesleki kariyerinizi tehdit edebilecek unsurlar arasında sayılabilir.

SWOT analizi yaparken mutlaka sizi iyi tanıyan insanların görüşlerini almalısınız. Kendi görüşlerinizin yanı sıra sizi tanıyan kişilerin geri bildirimleri de kişisel farkındalığınızı artırmak adına önemlidir.

SWOT analizinde yukarıda sayılan güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditlerin içinde bulunduğu 4 sütunlu bir tablo oluşturulur. Unsurların her biri ayrı ayrı incelenerek tablo doldurulur.

Uzmanlaşmak İstediğiniz Alanı Belirleyin

Meslek seçimi hayattaki en önemli adımlardan biridir. Kişiliğiniz ve yetenekleriniz ile uyuşmayan bir iş yapmanız durumunda mutsuz olabilirsiniz. Bu nedenle kişisel özelliklerinizi ve yeteneklerinizi net bir şekilde belirledikten sonra buna göre uzmanlığınızı seçmelisiniz. Üniversitede bir bölümden mezun olduktan sonra uzmanlaşacağınız bir alan seçmeniz gerekir.

Alan seçiminde bu mesleğin gerektirdiği yetenekleri, zor ve kolay yanlarını değerlendirmelisiniz. Ayrıca kariyer planının nasıl olacağı, maddi imkanların neler olduğu gibi unsurlar da alan seçiminde göz önünde bulundurulmalıdır. Daha önce yapmış olduğunuz SWOT analizi ile uzmanlık alanının gerektirdiklerini karşılaştırmalı, buna göre ilgili alanın sizin için uygun olup olmadığını belirlemelisiniz.

Etkileyici Bir Özgeçmiş Hazırlayın

Şirketlerin sizinle ilk temas kurduğu an özgeçmişinizi görüntüledikleri andır. İlk izlenim şirketlerin sizi arayıp mülakata çağırmaları için önemlidir. Bu nedenle özgeçmişiniz işvereni etkilemelidir. Yeni mezunların henüz bir iş deneyimi olmadığından katıldığınız eğitimler, aldığınız sertifikalar, yabancı dil sertifikaları, vb. unsurlarla özgeçmiş zenginleştirilmelidir. Özgeçmiş hazırlamak için online özgeçmiş hazırlama platformlarından destek alınabilir.

Staj Programlarına Katılın

“Yeni mezunlar nasıl iş bulur?” sorusu sıklıkla merak edilir. İşverenler genellikle yeni mezunlara iş vermek konusunda çekimserdir. Üniversiteden mezun oldum iş bulamıyorum diyorsanız, büyük ihtimalle iş deneyiminiz olmadığı için bu durumu yaşıyor olabilirsiniz. Üniversite yıllarında çeşitli stajlar yaparak bu olumsuz durumun önüne geçebilirsiniz. Yaptığınız stajlar özgeçmişinizi güçlendirecek ve sizi deneyimsiz bir aday olma durumundan kurtaracaktır.

Mezun olduktan sonra tam istediğiniz işi bulana kadar geçici bir işte çalışmak da yine deneyimsizlik durumunu değiştirmek adına faydalı olur. Tam olarak hayal ettiğiniz işi bulana kadar geçici bir işe girebilirsiniz. Eğer mezun oldum işsizim diyorsanız bir yandan geçici bir işte çalışarak deneyim kazanabilir, bir yandan da asıl hedeflediğiniz işi aramaya devam edebilirsiniz.

Bu da ilginizi çekebilir:Hibrit Çalışma Modeli Nedir? Çalışanlarınızın Verimliliğini Nasıl Etkiler?

Sosyal Medya Hesaplarınızı Güncel Tutun

Günümüzde firmalar işe alımları ağırlıklı olarak profesyonel sosyal medya platformlarından yapmaktadır. Daha çok iş imkanına ulaşabilmek adına bu ağlarda hesap açmak ve açtığınız hesabı güncel tutmak önemlidir. Bu sayede hem siz daha çok iş imkanına ulaşabilirsiniz hem de daha çok sayıda işverenin filtresine takılırsınız.

Firmalar ayrıca işe alımlarda profesyonel sosyal medya hesapları dışında kişisel sosyal medya hesaplarını da dikkate almaktadır. İş başvurusunda bulunan adayın sosyal hayatı hakkında fikir sahibi olabilmek adına sosyal medya hesapları oldukça faydalıdır.

Network Geliştirmek için Çabalayın

İş hayatında aradığınız fırsatları yakalayabilmek için akademik bilginizin sağlam olmasının yanı sıra insan ilişkilerinizin de güçlü olması gerekir. Profesyonel hayatta tanıdığınız kişiler sizin networkünüzü oluşturur. Bunun için atılabilecek ilk adım mezun olmadan önce üniversitedeki akademisyenlerle bağlantı kurmanızdır. Kariyer planlarınızı paylaşabilir ve onların sizi ilgili kişilere yönlendirmelerini rica edebilirsiniz.

Kişisel network oluşturmanın bir yolu da gönüllülük gruplarına katılmaktır. Birçok şirket de bu tür gönüllülük gruplarına üyedir. Bu sayede firmalarla bağlantı kurma imkanınız olabilir.

Mülakat Çalışmaları Yapın

İş görüşmelerinin verimli geçmesi için bu konuda da deneyimli olmak gerekir. İş görüşmelerine gittikçe deneyiminiz artacaktır. Ayrıca bir arkadaşınızın desteğiyle mülakat provaları yapabilirsiniz. Böylece mülakatlarda karşılaşabileceğiniz olası sorulara önceden hazırlıklı olursunuz. İş görüşmelerinde heyecanınıza yenilmeden akıcı şekilde konuşabilirsiniz.

“Deneyimsiz biri nasıl iş bulur?” sorusu birçok yeni mezun kişi için önemlidir. Kişisel özelliklerinizi iyi tanıyarak, yapmak istediğiniz işin gerektirdiği nitelikleri bilerek ve yukarıda detaylarıyla incelediğiniz diğer püf noktalara dikkat ederek siz de hayalinizdeki işe kavuşabilirsiniz.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.