GERİ

Kalifiye personel eksikliği önemli bir sorun!


Eleman.net'te bu ayın röportaj konuğu Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Türkiye, İnsan Kaynakları Direktörü Sn. Damla Benli Yıldırım oldu. Kendilerinden İK süreçleri, nitelikli eleman temini ve İK olarak yakın dönem hedefleri konularında bilgi aldık. Keyifli okumalar dileriz.
Sodexo İK Direktörü - Damla Benli Yıldırım
Şirketiniz ve sektörünüz hakkında genel bilgi verebilir misiniz?
Sodexo, dünyada 72 ülkede 427 binden fazla çalışanıyla hizmet veriyor. Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi olarak bina bakımı, temizlik, enerji yönetimi, yiyecek hizmetleri, resepsiyon gibi çok sayıda hizmet kolumuzla müşterilerimize iyi hizmet deneyimini yaşatmaya çalışıyoruz.
Sektörümüz büyük küçük demeden arzu eden tüm şirketlere kendi işlerine odaklanma fırsatı veren bir sektör. Eskiden şirketler her türlü işini kendileri yapmaya çalışırken bir süre sonra bunun ne kadar yorucu ve kendi işlerini geliştirmeleri kapsamında engelleyici bir unsur olduklarını fark ettiler. Günümüzde irili ufaklı çoğu şirket artık alt yüklenici firmalara ihtiyaç duyuyorlar. Buna ihtiyaç duyma sebeplerinin en başında da ''core business'' dediğimiz, kendi ana işine odaklanmak geliyor. Günümüzde rekabet ciddi oranda arttı bu rekabet ortamında ayakta kalabilmek için kurumlar yaptıkları asıl işe odaklanıp geliştirmek durumundalar. Bu nedenle de asıl iş dışında kalan (yemek, temizlik, çağrı merkezi vb) işleri bir alt yükleniciye delege ediyorlar.
Diğer bir neden ise bu işleri yapacak alanında uzmanlaşmış kurumlardan hizmet almak. Böylece alınan hizmet daha kaliteli ve memnun edici oluyor. Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi olarak biz bu nokta da devreye giriyoruz.
Sodexo İş İlanları
Faaliyet gösterdiğiniz sektörün zorluklarından ve fırsatlarından bahseder misiniz?
Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi olarak yaşadığımız her türlü zorluğa bir fırsat gözüyle bakıyor, değerlendirmemizi bu yönde yapıyoruz. Örnek vermek gerekirse sektörün kanayan yaralarından bir tanesi kalifiye personel eksikliği bu hem sektör için hem de bizim için önemli bir sorun ama biz bu sorunu giderme adına belirlediğimiz birkaç meslek lisesine sponsor olduk. Bu kapsamda öğrencilerimizin yararlanabilmesi için okulda mutfak yapımından tutun yapacakları yemeklerin malzemelerine kadar temin ediyoruz. Böylelikle hem ihtiyacı olan okullarımıza ve öğrencilerimize bir nebze olsun bir katkımız oluyor hem de sektörün önemli olan bu açığını gidermiş oluyoruz.
Şirketinizde kaç kişi görev yapıyor? Son zamanlarda en çok işe alım yaptığınız pozisyon hangisi?
An itibariyle 4000'den fazla çalışanımızla hizmet veriyoruz. Bu sayı da yeni müşterilerimizle birlikte her geçen gün hızla artıyor. Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi olarak son dönemde çok sayıda müşterimizin dahil olmasıyla beraber işletme müdürü, işletme şefi, temizlik personeli ve mutfak personeli gibi pozisyonlarda işe alım yaptık. Ancak en çok işe alımı müşterimize temas eden ve onların memnuniyetine doğrudan etkisi olan kadrlolarımızda yani; mutfak personeli (aşçı, yardımcısı vb.) ve temizlik personeli noktasında yaptık.
Tabi ki pozisyon bazlı değişiklik gösterecektir ancak kurum kültürüne uygun olarak işe alacağınız kişilerde ne gibi özelliklere dikkat ediyorsunuz? Öncelikleriniz neler?
Bizim için öncelikli olarak kurum ile ortak değerlere sahip olup olmadığıdır. Çünkü ortak hedefe koşabilmek için ortak paydada birleşmemiz gerekiyor. Takım çalışmasına yatkın olup olmadığı, insanlara hizmet etmekten keyif alan biri olup olmadığı, kendi gelişimine değer verip vermediği gibi kriterler bizim için oldukça önemli.
Sizce kalifiye eleman ihtiyacı sorunu nasıl çözülebilir?
Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi olarak bunun için çok ciddi adımlar atıyoruz. Şu an itibari ile 4 meslek lisesine sponsor olmuş durumdayız bu kapsamda bu 4 okulumuza bir atölye kurduk, aşçı olmak isteyen kızlarımıza bu kapsamda destek veriyoruz. Bu öğrencilerimize staj garantisi ve yüzde 20'sine işe alım garantisi verdik. Projemizin lansmanını da geçtiğimiz yıl dünya kadınlar gününde yaptık. Bu hareketimizle sektörde ciddi bir etki yarattık ve böylelikle birden fazla faydayı bir araya getirmiş olduk. Hem kadın istihdamına katkı sağlıyor hem ihtiyacı olan okullarımıza destek oluyor hem de sektörün kalifiye insan kaynağı açığını kapatıyoruz.
İnsan Kaynaklarının dijitalleşmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Günümüzde her şey dijitalleşiyor ve hemen her meslek grubu da bundan nasibini aldı. Biz de bu kapsamda kendi süreçlerimizi olabildiğince yeniliyoruz. Yaptığımız her yenilikte insan faktörünün içinde kalması koşuluyla süreçlerimizi yeniliyoruz. Yüz yüze mülakatların yerini tutmasa da telekonferans yöntemlerini kullanıyoruz. Bu hem çok lokasyonlu olarak çalıştığımız için kullandığımız bir sistem hem de çağın getirdiği bir yenilik. Bunun dışında İK anlamında tüm datalarımızın bulut sisteminden kullanılıyor olması, puantaj sistemimizin tamamen dijital ortama aktarımı, eğitim süreçlerimizin yine dijital ortam üzerinden alınması gibi çok sayıda yeniliği bunların içinde sayabiliriz.
Çalışan bağlılığı ve çalışanlarınızın motivasyonlarını artırmak için neler yapıyorsunuz?
Bizim için çalışanlarımızın motivasyonu çok önemli ve onların motivasyonunu sağlayan en önemli unsurların başında onlara dokunmak geliyor. Biz de ekip olarak sahada elimizden geldiğince onlarla iletişime geçiyor, onları dinliyoruz. Sınıf içi eğitimlerle gelişimlerini sağlıyor ve değerli olduklarını hissettiriyoruz. Dünya kadınlar günü, babalar günü gibi özel günlerde ödüllü yarışmalar düzenliyoruz ve bunu tüm saha çalışanlarımız için yapıyoruz.
İK olarak gelecek dönem hedefleriniz neler?
Son 3 yılda 3 katı büyümek gibi bir hedefimiz vardı, gerçekleştirdik. Yeni yılda da büyümek yine en büyük hedeflerimiz arasında. Bu büyümede de İnsan Kaynakları olarak bize büyük iş düşüyor ve biz de kendi hedeflerimizi bu minvalde belirliyoruz.
Son olarak İK departmanlarında çalışmak isteyen adaylarımıza ne gibi tavsiyeleriniz olur?
Çalışmaya başladıkları kurumda iyi bir gözlemci olsunlar, incelesinler, işin ayrıntılarına hakim olsunlar. Yönetilen işin bir parçası olamazlarsa çemberin dışında kalırlar. Eğitim aldıkları konuları, uzmanlık alanlarını işin içerisinde ilgili yerlerde kullanarak işin ayrılmaz bir parçası haline gelebilmek en önemlisi.
Damla Benli Yıldırım Kimdir?
1974 yılında İstanbul'da doğan Damla Benli Yıldırım lisansını Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi bölümünde tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi'nde İK yüksek lisansını tamamlamıştır. Profesyonel kariyerine G4S 'de başlayan Yıldırım uzun yıllar burada devam etmiştir. Şu an dünyanın önde gelen entegre hizmet yönetimi şirketlerinden biri olan Sodexo Entegre Hizmet Yönetimi Türkiye'de 2015 yılından bu yana İnsan Kaynakları Direktörü olarak iş yaşamına devam etmektedir. Kadınların iş hayatına katılımı konusunda önemli sosyal sorumluluk projelere imza atan Yıldırım evli ve 1 çocuk annesidir.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.