Emekli Çalışanların Yıllık İzin Süreleri – 2024


Emekli olan bireyler çalışmaya devam ettiğinde, emekli olmayanlara göre bazı haklarında değişiklikler olabiliyor. Bu değişikliklerden birisi de yıllık izin günleri için yapılmıştır. Emekli olduktan sonra çalışma hayatına devam eden emeklilerin özlük haklarından biri olan emekli yıllık izin hakkı değişkenlik göstermektedir.

Yıllık İzin Hakkı Nedir?

Yıllık izin, işçilerin veya çalışanların bir yıl boyunca çalıştıktan sonra hak kazandığı, yasal olarak korunan ve vazgeçilmez bir haktır. Bu izin hakkı, çalışanların dinlenmelerini, tatil yapmalarını ve iş hayatından kısa bir süreliğine uzaklaşmalarını sağlamak amacıyla verilir. Yıllık izin hakkı, çalışma süresi boyunca işçiye ödenen ücretin yanı sıra, işveren tarafından ayrıca ödenir ve bu süre boyunca işçi işe gelmese bile ücretini alır.

Emeklilik sonrasında bile çalışmaya devam edenlerin de yıllık izin hakkı bulunmaktadır. Ancak, emeklilerin yıllık izin süresi, sigortalı çalışanlardan farklıdır. Sigortalı çalışanların yıllık izin süresi, genellikle çalıştıkları süreye göre belirlenir. Örneğin, 1 ila 5 yıl arası çalışanlar için 14 gün, 5 ila 15 yıl arası çalışanlar için 20 gün, 15 yıl ve üzeri çalışanlar için ise 26 gündür. Bu süreler, genelde yasalarda belirlenen asgari izin süreleridir ve işveren, çalışanına daha uzun süreli izin verebilir.

Bu da ilginizi çekebilir: Yıllık İzin Hakkında Her Şey

Emekli Yıllık İzin Hakkı

Çalışanların yıllık izin süreleri, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 53. maddesi kapsamında belirlenmektedir. Kanuna göre, çalışanlar için belirlenen asgari yıllık izin süresi 14 gündür. Ancak, emekli yıllık izin süresi 20 günden başlamaktadır. Bu farklılık, kanunun 53. maddesindeki ek cümleye dayanmaktadır. İlgili bölümde, "On sekiz ve daha küçük yaştaki işçilerle elli ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi yirmi günden az olamaz." hükmü bulunmaktadır. Bu nedenle, emekli olan çalışanlar genellikle belirtilen yaş sınırının üzerinde olduğundan, yıllık izin süreleri 20 gün olarak uygulanmaktadır. Ancak, belirtilen yaş sınırlarına uymayan çalışanlar için farklı izin süreleri uygulanabilir.

Bu da ilginizi çekebilir: Emeklilerin Yapabileceği İşler Nelerdir?

Emeklinin Ücretli İzin Ücreti Ödenir mi?

Bir çalışan emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam etmeyeceği zaman, birikmiş yani kullanılmamış olan yıllık izin süresinin ücretini almayı talep edebilir. Dolayısıyla, emekli olunurken kullanılmayan yıllık izin ücretinin işverene bildirilerek temin edilmesi mümkündür. Bu durumda, kişinin yıllık izin ücretinin hesaplanabilmesi için belli başlı faktörlerin dikkate alınması yeterlidir. Yıllık izin hesaplama sayfamızdan hesaplayabilirsiniz.

Öncelikle, emeklilik sonrasında kullanılmayan yıllık izin ücretinin talep edilmesi için iş sözleşmesinin feshedilmesi gerektiği hatırlatılmalıdır. Emekli olurken geçmişte kullanılmayan yıllık izin ücretinin hesaplanması şu şekilde yapılır;

Kişinin kullanılmayan yıllık izin süresini bilmesi ve emekli olmadan önce aldığı brüt maaşın günlük kaç TL'ye karşılık geldiğini öğrenmesi gerekir. Bu bilgiler ışığında, kişinin kullanılmayan izin gün sayısı ile günlük brüt maaşının çarpılması sonucunda elde edilen tutar, emekli olurken alınacak olan kullanılmayan yıllık izin ücretini temsil eder.

Maaş hesaplama işlemleriniz için Eleman.net Maaş Hesaplama Robotu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Örneğin, bir çalışanın emekli olmadan önce kullanılmayan 10 günlük yıllık izni bulunmakta ve günlük brüt maaşı 200 TL ise, bu durumda kullanılmayan izin ücreti 10 (gün) x 200 (TL) = 2000 TL olacaktır. Bu hesaplama yöntemi ile kişiler, emekli olurken kullanılmayan yıllık izin ücretlerini doğru bir şekilde hesaplayabilir ve işverene bildirebilirler.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.