İhbar Tazminatı Nedir, Nasıl Hesaplanır?


Kıdem tazminatı

İş hayatında farklı kademelerde, görevlerde ve maaşlarda birçok kişi görev almaktadır ve ülkemizin yasaları ve iş kuralları gereği sigortalı çalışmak bir zorunluluktur. Bir işyerinde çalışmaya başlayan herkes için sigorta yapılması gerekmektedir. Herhangi bir sebeple iş akdinin feshedilmesi durumunda da iki tür tazminat durumu ortaya çıkmaktadır. Bunlardan biri de ihbar tazminatıdır. Çalışan kişinin işveren tarafından işten çıkarılması durumunda belirli bir zaman çalışarak maaş almaya devam etmesi ya da bu günlerin toplamının hesaplanarak bir ücret ödenmesi gerekmektedir. İhbar tazminatı hakkında genel bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

İhbar tazminatı nedir?

İhbar tazminatı çalışan her bireye verilen haklardan birisidir. İhbar tazminatı çalıştığınız yıla, aldığınız maşa göre verilen bir tazminattır. Çeşitli nedenlerden dolayı işçi ile işveren arasında bir anlaşmazlık oluştuğu zaman bu anlaşmazlık sonucunda çalışana bir hak doğar. Bu haklardan birisi de ihbar tazminatıdır. İhbar tazminatı işçi ile işveren taraflarının iş sözleşmesinin tek taraflı olarak feshi sonrası ortaya çıkmaktadır. İşveren veya işçi tarafından 4857 sayılı İş Kanunu'nun 17. maddesinde belirlenen sürelere uyulmadan sözleşme sonlandırılması sonucunda, sözleşmeyi sonlandıran tarafın karşı tarafa ödemekle yükümlü olduğu parasal tutarlara ihbar tazminatı denilmektedir. İş sözleşmesinin geçerli nedenlerle feshedilen çalışana iş sözleşmesi sona ermeden önce işvereni onu bilgilendirilmelidir. Eğer ki işveren işçisine aniden çıkarırsa bu durumda işçiye ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. Fakat işçi deneme suresinde ise ve deneme süresindeki iş sözleşmesi sona erdiriliyorsa işverenin ihbar tazminatı ödemesi zorunlu değildir.

İhbar tazminatının süresi nedir? Nasıl hesaplanır?

İhbar tazminatı belirli şartlar altında verilir. Eğer ki sözleşme belirsiz bir sürelik yapıldıysa istifadan önce durum muhatabına bildirilmelidir. Bilgilendirmelerden sonra ihbar süreleri aşağıdaki şekilde işlemektedir.

Çalışanın hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta (14 gün) ,

6 aydan 1,5 yıla kadar sürmüş ise 4 hafta (28 gün) ,

1,5 yıldan 3 yıla kadar sürmüş ise 6 hafta (42 gün) ,

3 yıldan daha fazla sürmüş ise 8 hafta (56 gün) olarak işlemektedir. Hafta sonu ve resmi tatiller ihbar süresi hesaplamasına dahildir.

İhbar tazminatı çalışanın kıdemine göre de hesaplanır. İhbar tazminatı alacak olan çalışanın görev süresi ve aldığı maaş hesaplama sürecine yardımcı olmak için kullanılır. Yukarıda bulunan sürelere göre ihbar tazminatı ödenir. Hesaplanırken çalışanın kıdemine denk gelen sürenin her haftası 7 gün olarak baz alınır. Bu toplam gün sayısı ile sürekliliği devam eden brüt ödemelerin günlük miktarı çarpılır. Hesaplandıktan sonra çıkan sonuç çalışanın ihbar tazminatıdır. Eğer işveren iş sözleşmesini hemen fesih etmek istiyorsa ihbar tazminatı aynı süre içerisinde ödenmesi gerekmektedir. İhbar tazminatının zaman aşımı süresi ise iş kanununca 5 yıl olarak belirlenmiştir.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

350 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.