İşveren ve çalışan arasında en sık yaşanan konulardan biri, işe gelmeyen çalışanın ücretinin kesilip kesilemeyeceğidir. Özellikle mazeretsiz devamsızlık durumlarında hem çalışanın günlük yevmiyesi hem de hafta tatili ücreti kesintiye uğrayabilir. Peki bu yasal mıdır? İşte konuyla ilgili sık sorulan sorular ve cevapları:
Bu da ilginizi çekebilir:Yıllık İzin Hesaplama
İşçi mazeretli olarak işe gelmediğinde (örneğin sağlık raporu, yakınını kaybetme vb.),bu süreye ilişkin ücret kesilip kesilmeyeceği, alınan iznin türüne bağlıdır. Ücretli bir izin söz konusuysa (yıllık izin, evlilik izni gibi),maaşta kesinti yapılmaz. Ancak ücretsiz izin ya da raporsuz mazeretli devamsızlık varsa, o günün ücreti kesilebilir.
Bu da ilginizi çekebilir:Yıllık İzin Ücreti Hesaplama
İş Kanunu’na göre çalışanın hafta tatili ücretini alabilmesi için o hafta içinde en az 45 saat (6 iş günü) çalışması gerekir. Mazeretsiz olarak bir gün işe gelmeyen çalışan, 6 günü tamamlamadığı için hem gelmediği günün ücreti hem de hafta tatili (Pazar) ücreti alamaz. Bu nedenle toplamda 2 günlük yevmiye kesintisi yapılması mümkündür.
Bu da ilginizi çekebilir:Ücretli İzin Türleri Nelerdir?
4857 sayılı İş Kanunu'na göre, çalışanın mazeretsiz olarak işe gelmemesi belirli sınırlar içerisindeyse iş sözleşmesi feshedilebilir. İşveren, çalışanın:
- Arka arkaya 2 iş günü,
- Aynı ay içinde 2 defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü,
- Aynı ay içinde toplamda 3 iş günü mazeretsiz ve izinsiz devamsızlık yapması hâlinde, iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş Oluştur