İş hayatında nadiren karşılaşılsa da işyerinde hırsızlık vakaları, hem işverenin hem de işçinin hukuki haklarını doğrudan etkileyen ciddi olaylardandır. Bu tür durumlarda doğru adımların atılması, ileride yaşanabilecek dava süreçlerinde işverenin hak kaybına uğramaması açısından son derece önemlidir. Bu yazımızda, işyerinde hırsızlık durumunda nasıl bir yol izlenmesi gerektiğini, hırsızlık tutanağı nasıl hazırlanır, işten çıkış süreci nasıl yönetilir ve bu durum sicile işler mi sorularına detaylı yanıtlar veriyoruz.
İşyerinde hırsızlık vakası tespit edilir edilmez ilk yapılması gereken adım, olayın tutanak altına alınmasıdır. Tutanak, olaya şahit olan kişilerin imzalarıyla birlikte yazılı olarak düzenlenmelidir. Bu tutanak, hem işverenin hem de olaya dahil olan kişilerin ileride adli ya da idari bir süreçle karşılaşmaları halinde en önemli kanıt olacaktır.
Unutulmamalıdır ki, 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesi uyarınca, işçinin hırsızlık yapması “ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık” olarak değerlendirilmekte ve bu durum derhal fesih sebebi sayılmaktadır.
Bir işyerinde hırsızlık tutanağı hazırlarken aşağıdaki unsurlara dikkat edilmelidir:
Tutanak, en az iki tanıkla birlikte imzalanmalı ve varsa güvenlik kamerası kayıtları, görgü tanıklarının ifadeleri gibi destekleyici belgeler eklenmelidir.
Bu da ilginizi çekebilir: SGK’lı Çalışanlar Şirket Kurabilir mi?
Hırsızlık yaptığı sabit olan bir işçinin iş sözleşmesi, 4857 Sayılı Kanun’un 25/2-e maddesi kapsamında tazminatsız ve ihbarsız olarak derhal feshedilebilir. Bu maddeye göre:
“İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanması, hırsızlık yapması, işverenin meslek sırlarını ortaya atması gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması” derhal fesih nedenidir.
Bu kapsamda, işçinin kıdem ve ihbar tazminatı hakkı bulunmaz. Ancak fesih bildirim yazısı da tutanakla birlikte hazırlanmalı ve işçiye resmi olarak tebliğ edilmelidir.
Hırsızlık nedeniyle işten çıkarılan bir çalışanın SGK çıkışı, 46 - 4857/25-2 (Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller) kodu ile yapılmalıdır. Bu kod, işverenin işçiyi haklı nedenle ve tazminatsız çıkardığını SGK sistemine bildirmesini sağlar. Bu kod, işçinin ileride başka bir iş başvurusunda olumsuz sonuçlar doğurabilir.
Hırsızlık sebebiyle işten çıkarılan bir işçinin durumu iki şekilde değerlendirilir:
Bu da ilginizi çekebilir: İş Yerinde Dedikodu Yapmak Kovulma Sebebi mi?
İşverenin hırsızlık iddiasıyla işçiyi suçlaması ciddi bir durumdur. Eğer işçi suçsuz ise ve bu suçlama nedeniyle iş akdi feshedildiyse, işçi iş mahkemesine başvurarak işe iade davası açabilir. Mahkeme, işverenden iddialarını ispatlamasını isteyecektir. Kanıtsız ve dayanağı olmayan bir fesih, işverenin:
Bu nedenle, hırsızlık gibi ağır iddialarda işverenin mutlaka delillerle hareket etmesi gerekmektedir.
İşyerinde yaşanan hırsızlık vakalarında hem işverenin hem de işçinin hakları, kanunlar çerçevesinde korunur. Ancak süreç, dikkatli ve belgeli yürütülmelidir.
İşyerinde yaşanan bu tür olaylar hem iş ortamını hem de çalışanların psikolojisini etkileyebilir. Bu nedenle önleyici tedbirlerin alınması, güvenlik kameralarının kullanılması ve açık bir etik kurallar sisteminin oluşturulması önemlidir.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.