Kadın Eli Değmiş Erkek İşi

Esra Kemer
İnsan Kaynakları ve Kariyer Danışmanı
2 dakika okuma süresi

8 MART dünya kadınları günümüz kutlu olsun.... 1857 yılına dayanan bir tarihi var bu günün. Bir tekstil fabrikasında başlatılan grevde yanan 129 kadının anısına bugünü kutluyoruz, anıyoruz ve gündeme alıyoruz.....

“Kadın insan erkek insanoğlu ”dur demiş Neşet Ertaş. Kadını değerini ne güzel anlatmış. Anaçlık, sevgi, şefkat gibi güzel duygularla birlikte var olmayı barındırıyor ifade değil mi? Yaşadığımız bu sistemin sürdürülebilirliği için kadının rolü ne kadar önemli.... Sürdürülebilirlik dediğimizde soyumuzun devamı kadar değişen dünya ile birlikte hayat standartlarının devamını sağlamak için iş yaşamında da kadının rolü çok büyük ve önemli.

İş Hayatında Kadın

Kadınlar eski çağlardan beri her dönemde emekleriyle, çalışmalarıyla varlıklarını ortaya koymuşlardır. Çeşitli kaynaklara göre sanayii devrimi ile birlikte kadının emeği ücretlendirilmeye başlamış ve profesyonel olarak iş hayatında yer aldığı belirtilse de daha önceleri kadının emeğinin ücretlendirildiğini farklı kaynaklardan okuyoruz. Kadınının iş yaşamındaki yeri toplumdan topluma ve sektörden sektöre değişiklik gösterse de esas olan kadınların iş yaşamında daha da fazla yer alması ve etkin rol oynamasıdır.

Kadının çocuk bakıp evine baktığı erkeğin evini geçindirmek için para kazandırdığı devir kapandı. İş yaşamında erkeğin önemi kadar kadınların iş yaşamındaki rolünü giderek artan bir öneme sahiptir. Ne mutlu ki kadınları destekleyen erkeklerin sayısında da artış olduğunu gözlemliyoruz. Peki, kadınların iş hayatında olmasını etkileyen faktörler arasında hangi unsurlar var.

  •        Cinsiyet eşitliği
  •        Eğitim düzeyi
  •        Aile desteği
  •        İşyeri politikaları
  •        Toplumsal normlar
  •        Kadınların kariyer hedefleri

Kadınların iş yaşamında daha fazla yer alıp daha etkin rol oynağında ekonomik kalkınmada, iş gücü çeşitliliğinde, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik gibi konularda olumlu etkiler yaratacaktır. Bu nedenle kadınların iş yaşamındaki rolünü güçlendirmek ve desteklemek, hem bireylerin hem de toplumun faydasına olabilir.

Kadın pek çok özelliğiyle fark yaratır? Birazda iş gücü piyasalarına, sahaya yani gerçek iş yaşamına bakalım.

Kadın iş gücü, sektörlerde çeşitlilik ve yenilikçilik sağlayarak şirketlerin rekabet gücünü artırabilir. Kadınların iş yaşamına katkıları, özveri, empati, iletişim becerileri, problem çözme yetenekleri ve liderlik vasıfları gibi özelliklerle kendini gösterebilir.

Kadın çoklu düşünce yapısına sahiptir, aynı anda birden fazla konuyu düşünür ve sonuca götürebilir. Kadın düzenli, titiz, planlı çalışır. Kadın bakış açısı estetiktir, kadın çalıştığı ortamı güzelleştirir. Kadın sabırlıdır, anaçtır, koruyucudur, öğretir ve paylaşımcıdır. Ağır sanayide çalışan kadınlar, servis şoförü kadınlar, otobüs şoförü kadınlar, paket taşıyan kadınlar,  benzin istasyonunda kadınlar, son ütücü kadınlar

Bu özellikler, iş dünyasında fark yaratmalarını sağlayabilir ve şirketlerin başarısına olumlu katkıda bulunabilir. Bu özelliklerin olması yetmiyor değerlendirecek işverenin olması şart.

Bu değerlendirme sırasında;

Erkekle verilmiş eşit fırsatlar,

Kadın ev geçindirmiyor demeden adil ücretlendirme,

Daha çok sorumluluk alamaz işi dışında evi ve çocukları var demeden kariyer fırsatları ve gelişimi için destekleyici uygulamalar,

Kadının toplumdaki rolünü de unutmadan iş özel yaşam dengesinin sağlanması,

Sadece norm kadroda cinsiyet eşitliğini sağlamayı hedeflemeden şirket içinde Erkek işi dediğimiz rollerde de kadına rol verilmesi ve bu rollerin kadın için cazip hale getirilmeli gibi çeşitli önemlerin üst yönetim tarafından alınması ve İK birimlerinin bu sürece liderlik etmesi sağlanmalıdır.

İş Hayatında…

İşverenlerin kadınları işe alması, kadına saygı duyması ve desteklemesi İK ilklerinden olan çeşitlilik, kapsayıcılık ve eşit fırsat gibi temel ilkeleri karşılar. Bu değerlerin karşılanması işveren markasını destekler ve tercik edilir bir iş yer olmayı sağlar.  

Özetle; gücünü kadından alan ve kadının iş hayatında daha aktif olmasını sağlayan ve sağlayacak işverenler, patronlar ve İK birimleri kadın istihdamını sağlayan organizasyonlar kazanacak.

2023 İş piyasalarını incelediğimizde elaman.net verilerine göre kadınlar en fazla perakende, gıda, çağrı merkezi, hizmet, güvenlik, tekstil ve sağlık sektörlerindeki iş ilanlarına başvuruda bulunuyor.

Ayrıca kadın adayların en çok başvuruda bulunduğu pozisyonlar sırasıyla satış danışmanı, ön muhasebe elemanı, müşteri temsilcisi, güvenlik görevlisi, sekreter, depo görevlisi, çağrı merkezi personeli, üretim elemanı, kasiyer…

Gönül ister ki erkek işi yapılan sektörlerde de kadın çalışanlar çoğalsın. Çalıştığım firmalar arasında zorlu fiziki şartlarda bile yer alan kadın çalışanların yer almasına fırsat veren firmaları gördükçe mutlu oluyorum. Alışagelmiş standartları bozmak ve değişime ayak uydurmak işverenin elinde. Bir düşünelim hangi erkek işine kadın eli değerse iş hayatı güzelleşir, daha verimli hale gelir.

Birde madalyonun diğer tarafına bakmak lazım;

İşe alım süreçlerinde pek çok kadınla iletişim kuruyorum. Çalıştığım işe alım süreçlerinde iş hayatına geri dönmek isteyen kadınlara öncelik tanıyorum. İşe alım süreçlerinin olumlu sonuçlanan başarı hikayelerinden bahsetmek yerine kadın adayların farklı bir bakış açısı görmesi için olumsuz sonuçlananlardan bahsetmek istiyorum.

Kadın adaylar bazen neden tercih edilmiyor

Kadın adaylarla görüştüğümüzde bazen çok fazla şartları olabiliyor. İş verenin kadın istihdamını artırmak için yaptığı çalışmalar yeterli olamıyor bazen.

Mülakatlarda veya ön görüşme süreçlerinde çok fazla şart koşabiliyor. Adayın çalışma hayatından beklentilerini bilmesi çok önemli ancak iş hayatının dinamiklerine de ayak uydurması lazım. Beklentilerini keskin çizgilerle sınırlamak yerine esnek aralıklar belirlemesi ve bu sınırlar arasından en uygun olan ile çalışmaya başlaması faydalı olabilir.

Kadın çalışanlar bazen kendi içlerindeki potansiyelin maalesef farkına varamıyor. Özel yaşamında ki sorumlulukları da devam ettirmek için rutin bir iş hayatını yürütürken yeni gelen iş fırsatlarında bu potansiyeli gösteremiyor.  Kadın çalışanların kendini tanıması fırsatları değerlendirirken potansiyelini göstermesi için çok faydalı olur.  İş fırsatlarını seçerken erkek işi demeden ister yeni iş olsun ister şirket içi görev değişikliği olsun potansiyelini, güçlü yanlarını ve isteğini göstermeli.

Yazıya başlığım kadın eli değmiş erkek işi. Kadın elinin değdiği işlerin artması, işverenlerin kadına daha çok iş fırsatı sunması, her alanda kadın istihdamının artması ve daha güçlü çalışan kadınların toplumda yer alması dileğiyle

8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun!

Esra Kemer İnsan Kaynakları ve Kariyer Danışmanı

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.