KOSGEB ile Hangi İşler Yapılır? KOSGEB Hangi İşletmelere Destek Veriyor?


İş kurmak hemen hemen herkesin hayallerini süsler. Hayallerinin peşinden gitmek isteyenler ise çeşitli girişimlerle ilk adımı atabilir. Bu aşamada önemli olan gerekli maddi desteği ve finansal kaynağı sağlamaktır. KOSGEB’de tam olarak bu konuda iş kurmak isteyenlere destek sağlar. KOSGEB, sektörlere ve iş fikirlerine finansal kaynak sağlayarak yeni istihdam alanları oluşturur. Ancak bunun için ilk olarak KOSGEB hangi işlere destek veriyor öğrenmekte fayda vardır. Daha sonra iş fikrinizle birlikte KOSGEB’e başvurabilir ve hayallerinize bir adım daha yaklaşabilirsiniz. KOSGEB hakkında bilgi edinmek ve nasıl bir yol izleyeceğinize karar vermek için ise bu yazıdan faydalanabilirsiniz.


KOSGEB Nedir?

KOSGEB, belli şartlar altında girişimcileri destekleyen bir kamu kurumudur. Açılımı ise “Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı” şeklindedir. Kendi işini kurmak isteyen veya ticarete atılmak isteyenlere sermaye desteği sağlanır. Bunun yanı sıra KOSGEB desteklenen sektörler belirli programlar dahilinde ekonomik anlamda rahatlar ve büyümeye devam eder. Özellikle de KOSGEB bünyesinde yer alan destek programları ile girişimcilerin yeni iş alanı oluşturmasına yardımcı olunur. Çeşitli olanaklar sağlayan KOSGEB destek programları ile birlikte yeni işletmeler için alanlar oluşturulurken hali hazırda bulunanlar da gelişimini hızlandırır.

KOSGEB Destekleri Nelerdir?

Şirketlerin kuruluş sürecinde oluşan masrafların belli bir kısmını karşılayarak bireyleri girişimciliğe teşvik eden KOSGEB destekleri mevcuttur. Bu sayede girişimcilere çeşitli kolaylıklar sağlanır. Ayrıca KOSGEB nasıl faydalanılır öğrenmek için bu destek programlarına hakim olmak gerekir.

Girişimcilik

Girişimcilik, İleri Girişimci, Geleneksel Girişimci ve İş Planı Ödülü gibi destek programlarını kapsar. Bununla birlikte girişimcilik eğitimi ve yayınlar programına da yer verir. Bu programlardaki asıl amaç, dirişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılmasıdır. Aynı zamanda farklı sektörlere hizmet eden başarılı işletmelerin daha kolay yollarla kurulması sağlanır.

İşletme Geliştirme, Büyüme ve Uluslararasılaşma

KOBİ’lere enerji verimliliği, işletme geliştirme ve işbirliği konusunda destek sağlanır. KOBİ Gelişim Destek Programı bu hususta ön plana çıkar. Öte yandan uluslararasılaştırma için yurt dışında gelişimi hızlandıran ve dış pazarda kalıcılığı sağlayan destek programları bulunur. “Yaşayan Kültür Mirası” adı altında hizmet sunan işletmelere de ekstra destek sağlanır. Kurulan işletmelerin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur. Sadece bununla sınırlı kalmayarak işletmelerin uluslararasılaşması için destekte bulunur.

AR-GE, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme

Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon programı başta olmak üzere; KOBİ’ler için geleceğe yatırım ve teknolojik ürün yatırımı gibi KOSGEB destek programlarına ağırlık verir. Bununla birlikte Stratejik Ürün Destek Programı’nı da kapsar. Son olarak ise Endüstriyel Uygulama Destek Programı ile bilim ve teknolojiyi kapsayan çeşitli iş fikirlerine finansal anlamda katkı sağlar.

İŞGEM/TEKMER Destekleri

TEKMER ve İŞGEM/TEKMER destek programlarıyla girişimcilere destekte bulunulur. Bu programların sağladığı destekler, inkübasyon hizmetinin yaygınlaşması için yapıların kurulmasını ve işletilmesini sağlar. Aktörler arası işbirliğini ve ulusal planı ön plana çıkarır. İşletmelerin kurulması ve sürdürülmesi de bu sayede sağlanır.

KOBİ Finansman

KOBİ’ler için finansman desteği sağlanır. Programlar kapsamında KOBİ’lere sağlanan destekler oluşan finansal sorunların çözüme kavuşmasını sağlar. Diğer yandan KOBİ’lerin üretim, kalite ve standartlarını artırmasına destek olur. KOBİ’ler bu sayede istihdam oluşturmakla beraber uluslararası rekabette yer alır.

Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı

Sadece mikro ve küçük işletmeler için hızlı destek programı sunulur. Salgın ve doğal afet gibi olumsuz durumlara karşı mikro ve küçük işletmelere destek sağlanır. Desteklerle birlikte işletmelerin faaliyetini sürdürmesi ve istihdam seviyesini koruması hedeflenir.

Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri

Teknik danışmanlık hizmetiyle birlikte ve danışmanların yetkilendirilmesi konusunda hizmet sunulur. Bu kapsamda işletmelerin ihtiyaçları belirlenir ve sorunlarına çözüm aranır. Aynı zamanda işletmelerin yurt içi ve yurt dışı pazarlarında rekabet edecek düzeye gelmesini sağlar. İşletmelerin finansman, dijitalleşme, uluslararasılaşma ve büyüme alanlarındaki mevcut durumunun da analizi yapılır.

KOSGEB Destek Şartları Nelerdir?

KOSGEB'den nasıl destek alınır sorusundan önce belirtilen şartların ne olduğuna dikkat etmek gerekir. Çünkü KOSGEB desteğinden yararlanmak için sunulan şartların tamamını karşılamak gerekir. Çeşitli olanakların kapısını aralayan KOSGEB destek şartları ise şunlardır:

  • 18 yaş ve üstü olmak gerekir.
  • KOSGEB'in düzenlediği eğitimlerin tamamına katılım gösterilmelidir.
  • İşletmeler mutlaka KOBİ statüsüne sahip olmalıdır.
  • İşletme kaydının KOSGEB veri tabanında bulunması gerekir. Bu şart kurulmuş olan ve faaliyet gösteren işletmeler için geçerlidir.
     

Bu da ilginizi çekebilir: Stres Ölçeği Testi Nedir? Hangi Sorular Sorulur

KOSGEB’e Nasıl Başvuru Yapılır?

Pek çok kişi tarafından merak edilen “KOSGEB'e nasıl başvurabilirim?” sorusunun cevabı oldukça basittir. Fakat KOSGEB nasıl başvuru yapılır sorusu kadar gerekli evrakların neler olduğu da önemlidir. KOSGEB’e başvuru yapmak için ticaret/esnaf sicil gazetesi, işletmeye ait imza sirküleri, imza beyannamesi, oda faaliyet belgesi, KOBİ bilgi dökümanı ve KOBİ beyannamesi belgelerine ihtiyaç duyulur. Başvuru için ise ilk olarak www.kosgeb.gov.tr web adresini ziyaret etmek gerekir. Daha sonra “KOBİ Giriş” bölümünde yer alan "KOSGEB'e İlk Başvuru" butonuna tıklanmalıdır. Yeni girişimci desteği için ise "Yeni Girişimci İlk Başvuru" bölümünden başvuru yapılır. "İşletme İlk Başvuru" alanı da diğer tüm destek programları için geçerlidir.

KOSGEB Ne Tür İşleri Destekler?

Pek çok sektör KOSGEB desteğinden yararlanarak daha geniş alanlara yayılır. Bu sektörlerin yaptığı işler ve sunduğu hizmetler ise oldukça geniş kapsamlıdır. Ayrıca KOSGEB'in desteklediği iş fikirleri ülke ekonomisinin de büyümesine yardımcı olur. Bu kapsamda KOSGEB destekli başlıca iş türleri şu şekilde sıralanabilir:

  • İnşaat
  • İmalat
  • Ulaştırma ve depolama
  • Kuru temizleme
  • Toptan ve perakende ticaret
  • Bilişim ve teknoloji
  • Bilgi ve iletişim işleri
  • Bilgisayarlar, kişisel eşya ve ev eşyası onarımı
  • Konaklama ve yiyecek hizmetleri
  • Deri eşyası, mobilya ve ev döşemesi onarımı
  • Saatle ve mücevher onarımı
  • Kuaförlük ve güzellik salonları faaliyetleri

KOSGEB ile Hangi İşler Yapılır?

KOSGEB desteği ile yukarıda belirtilen işlerin tamamı yapılabilir. Fakat burada önemli olan beceri ve yetenektir. KOSGEB'in desteklediği sektörler de bu kapsamda belirli iş pozisyonlarına öncelik verir. Özellikle de teknoloji odaklı iş fikirleri KOSGEB tarafından sıklıkla desteklenir. Yaratıcı ve sürdürülebilir fikirleriyle KOSGEB başvuru yapan girişimci çeşitli avantajlarla karşılaşır. Örneğin modaya ilgisi olan girişimciler bir tekstil atölyesi açılabilir. Tişört, çorap ve örme kazak gibi tek bir ürüne odaklanılarak iyi bir başlangıç yapılabilir. Belli bir el becerisine sahip olanlar da bunu fırsata çevirerek bir işletme kurabilir. Böyle bir durumda hem online hem de mağazalarda satış yapmak mümkündür. Bununla birlikte sağlanan KOSGEB desteğiyle dünyaya açılmak daha da kolaylaşır. Diğer yandan gıda imalatı veya restoran/cafe açmak gibi alternatifleri değerlendirilebilir. Buna benzer şekilde pek çok seçenek vardır. KOSGEB desteğinden yararlanmak isteyen girişimciler kariyer hedefleri doğrultusunda kendisi için en uygun tercihi yapabilir.

Açılımı “Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı” olan KOSGEB, çeşitli şartlar altında girişimcileri destekler. Girişimcilik, Büyüme ve Uluslararasılaşma, İşletme Geliştirme, Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek, Rehberlik ve Danışmanlık Hizmetleri, KOBİ Finansman, İŞGEM/TEKMER Destekleri, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme, AR-GE gibi programlarla hizmet sunar. Bilişim ve teknoloji, inşaat, imalat, ulaştırma ve depolama, kuru temizleme, toptan ve perakende ticaret başta olmak üzere çeşitli işleri destekler. Girişimciler bu desteklerden yararlanmak için www.kosgeb.gov.tr web adresi üzerinden başvuru yapabilir. Böylelikle çeşitli işler kurulabilir ve istihdam alanı oluşturabilir.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.