Futbolda yaşanan bahis operasyonu kapsamında gözaltına alınan isimlerden biri de “Alo Fatih” olarak bilinen Fatih Saraç oldu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada, Saraç kısa süreli gözaltının ardından serbest bırakıldı. Peki, Fatih Saraç kimdir ve Türkiye’de iş ve medya dünyasında nasıl bir rol oynamaktadır?

1960 yılında İstanbul’da doğan Mehmet Fatih Saraç, aslen Tokatlıdır. Babası ünlü hadis alimi Muhammed Emin Saraç, kardeşi ise eski YÖK Başkan Yardımcısı Yekta Saraç’tır. Eğitimini Suudi Arabistan’daki Mekke Üniversitesi (Um ul-Kura) İslam Hukuku Bölümü’nde tamamlamıştır.
Saraç, Türkiye’nin iş ve medya dünyasında uzun yıllardır tartışılan isimlerden biridir. BİM A.Ş. ve A101 (Yeni Mağazacılık A.Ş.)’nin kurucu ortakları arasında yer almıştır. Ayrıca bir dönem Milli Gazete’de yazmış ve kısa süreli olarak Yeni Şafak gazetesi hissedarlığında bulunmuştur. Daha sonra Ciner Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanvekilliği görevini üstlenmiştir.
Saraç, Turgay Ciner ile birlikte 2012 yılında UCZ marketler zincirini kurmuş, ardından Ciner Yayın Holding ve Habertürk’te Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev almıştır. Medyada, bu atamanın dönemin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla gerçekleştiği iddiaları yer almıştır.
Mustafa Alp Dağıstanlı’nın “5 Ne 1 Kim” kitabında Saraç için, “Din, vatan ve Turgay Bey’in parası önceliklerini belirliyor” yorumları yapılmıştır. Saraç’ın medya yaklaşımıyla ilgili olarak ise “Sorgulayıcı değil, açıklayıcı sorular soran bir gazetecilik anlayışı benimsenmiştir” denilmektedir.
2014’te ortaya çıkan “Alo Fatih” skandalı, Saraç’ın adını medyada daha çok duyulmasına neden olmuştur. Ses kayıtlarında, Erdoğan’ın Habertürk TV’de yayın politikalarına doğrudan müdahale ettiği ve bu taleplerin Saraç üzerinden iletildiği öne sürülmüştür. Kayıtlarda, canlı yayınlara müdahale ve bazı haberlerin öne çıkarılması veya engellenmesi taleplerinin Saraç tarafından uygulandığı iddia edilmiştir.
Saraç’ın iş bağlantıları arasında, Suudi işadamı Yasin El Kadı ile olan ortaklıklar da dikkat çekmektedir. Kadı, El Kaide’ye mali destek sağlamakla suçlanmış, ancak delil yetersizliği nedeniyle 2013’te kara listeden çıkarılmıştır. Saraç, Kadı ile birlikte BİM, Ella Film, Nimet Gıda ve Ahsen Plastik gibi şirketlerin kuruluşunda yer almıştır. Ancak Kadı’nın ABD kara listesine girmesi ve Türkiye’deki işlerinin sekteye uğramasıyla Saraç, BİM’deki hisselerini elden çıkarmıştır.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş Oluştur