2024 İşsizlik Maaşı Güncellendi


İşsizlik maaşı, işten çıkarılanların iş arama süreçlerinde asgari düzeyde geçimlerini sağlayabilmeleri için İŞKUR tarafından ödenen ücrettir. İşsizlik maaşı, geçici bir destek sağlayarak iş arama sürecinde maddi olarak destek olmayı hedefler. Peki, işsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik maaşı kimlere verilir? Güncel işsizlik maaşı tutarı nedir? Bu ve bunun gibi tüm soruları yazımızda cevaplandırdık.

2024 İşsizlik Maaşı Zammı

Bilindiği üzere asgari ücret miktarı, enflasyon, işsizlik oranlarında yaşanan değişimler işsizlik maaşını da etkileniyor. İŞKUR’un bildirdiği son rakama göre, asgari ücretle çalışanların işsizlik maaşı taban tutarı 7.900 TL oldu.

Bu da İlginizi Çekebilir: Emekli Maaşı Nasıl artırılır?

İşsizlik Maaşı Alma Şartları

İşten ayrılan birinin işsizlik maaşı alabilmesi için belirli şartlar bulunuyor. Şartlar şu şekilde;

-       Kişinin kendi isteği dışında işsiz kalmış olması,

-       Çalıştığı işyerindeki sözleşmesinin sona ermesinden önceki son 120 gün boyunca kesintisiz çalışmış olmak

-       İşten ayrıldıktan sonra 30 gün içerisinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmuş olmak,

-       İşten ayrılmadan önce toplamda en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olması, başka bir deyişle en az 600 gündür sigortalı çalışmak gerekmektedir.

İşsizlik Maaşı Nasıl Alınır?

İşsizlik maaşı alabilmek için işten ayrılma ve prim günü sayısı şartları uygun olan vatandaşlar tercihlerine göre şahsen veya İŞKUR’un resmi web sitesi olan www.iskur.gov.tr üzerinden online olarak başvuru gerçekleştirilebilmektedir. Başvuruların onaylanmasının ardından, ödemeler başvuru tarihinden itibaren en kısa sürede başlatılmakta ve belirlenen zaman diliminde devam etmektedir. Bu ödemeler, başvuru sahiplerinin belirttiği banka hesaplarına aktarılmaktadır.

İŞKUR, ülkemiz genelindeki işsiz vatandaşlara maddi ve mesleki destek sağlamak amacıyla önemli bir kurum olarak faaliyet göstermektedir. İşsizlik maaşı gibi hizmetler ve diğer İŞKUR faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi ve güncelleme almak için, İŞKUR’un resmi web sitesini ziyaret edebilir veya en yakın İŞKUR ofisine başvurabilirsiniz.

Eleman.net Maaş Hesaplama Robotu ile maaşınızı netten brüte, brütten nete çevirin. Brüt maaşınızdan yapılan yasal kesintileri öğrenin. Yasal kesintilerin toplamını hesaplayın. Hesaplama yöntemleri hakkında detaylı bilgi alın.

İşsizlik Maaşı Kaç Ay Ödenir?

İşsizlik maaşı almak isteyen kişilerin en çok merak ettiği sorulardan birisi de bu ödeneğin ne kadar gün boyunca yapılacağıdır. Bilindiği gibi işsizlik maaşı kişiye ömür boyu olacak şekilde bağlanmamaktadır. Bu ödeneğin verilmesindeki amaç, işten kendi isteği ve kusuru olmaksızın çıkarılmış olan kişilere tekrar iş bulana dek yardım etmektir. Bu nedenle işsizlik sigortası sadece belirli bir süreyi kapsamaktadır. Verilecek maaşın ne kadar süre ile verileceği ise kişinin işten ayrılmadan önceki son üç yıl içerisinde ne kadar işsizlik sigortası primi ödediğine göre belirlenmektedir. Buna göre kişinin ne kadar süre işsizlik maaşı alacağı aşağıdaki durumlara göre belirlenmiştir:

·      Kişi işten çıkarılmadan önceki son 3 yıl içerisinde 600 gün boyunca sigortalı olacak şekilde çalışmış ve de işsizlik sigortası primi ödemiş ise 180 gün süresince işsizlik maaşı alacaktır.

·      Eğer aynı şekilde 900 gün boyunca sigortalı olacak şekilde çalışıp işsizlik sigortası primi yatırmış ise toplamda 240 gün boyunca işsizlik maaşından faydalanabilecektir.

·      Son olarak eğer kişi 1080 gün boyunca sigortalı olarak çalışmış ve aynı zamanda işsizlik sigortası primi de ödemiş ise, toplamda 300 gün boyunca işsizlik maaşından yararlanabilecektir.

Yukarıda belirtilen süreler tabii ki en başta kişinin başvuru şartlarını sağlaması ile birlikte geçerli sayılmaktadır. Buna göre işten kendi isteği ve kusuru olmadan çıkarılan bir kişi en az 180 en fazla ise 300 gün boyunca işsizlik sigortası kapsamında işsizlik maaşı alabilecektir.

Bir diğer önemli konu ise maaşların hangi miktarlarda verileceğidir. İşsizlik sigortası kapsamında kişiye verilecek maaş miktarı, genel olarak daha önce aldığı maaşa endeksli olarak hesaplanmaktadır. Kaba bir hesaplama ile günlük işsizlik ödeneği hesaplanırken kişinin son dört aylık kazancı dikkate alınarak, ortalama kazancın yüzde kırkı olarak belirlenir. Fakat önemli bir ayrıntı olarak bu şekilde hesaplanan tutar asgari ücretin yüzde seksenini geçememektedir.

2024 İşsizlik Maaşı Ne Kadar?

Son 4 Aylık Prime Esas Kazanç / Aylık Ortalama 

Kesintisiz Miktar

Damga Vergisi

Net İşsizlik Maaşı

Ortalama Kazanç 17.002 TL

20.002 TL

8.001 TL

7.940,27 TL

Ortalama Kazanç 25.000 TL

25.000 TL

10.000 TL

9.924,10 TL

Ortalama Kazanç 41.000 TL

41.000 TL

16.002 TL

15.880,54 TL

Hesaplanan tutarlar ön bilgilendirme yapmak amacıyla hazırlanmıştır. Hak kazandığınız gerçek tutarı öğrenmek için İŞKUR’dan öğrenebilirsiniz.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.