Kanser hastalarının tedavi sürecinde başvurdukları akıllı ilaçların yüksek maliyetleri, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından ödenip ödenmeyeceği sorusunu gündeme getiriyor. Bu yazımızda, SGK tarafından ödenmeyen kanser ilaçlarının hangi şartlarda dava yoluyla temin edilebileceğini, mahkemelerin karar verirken dikkate aldığı hususları ve bu konuda verilmiş bir emsal Yargıtay kararını detaylı şekilde ele alacağız.
SGK, yalnızca Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) ekinde yer alan “bedeli ödenecek ilaçlar listesi” kapsamında bulunan ilaçların bedelini karşılamaktadır. Ancak özellikle FDA onaylı akıllı ilaçlar, Türkiye'de henüz ruhsatlandırılmadığından bu listeye dahil edilmemiş olabilir. Bu nedenle SGK, birçok yeni nesil kanser ilacının ücretini karşılamamaktadır.
SGK tarafından bedeli karşılanmayan bir ilaç için hukuki yollara başvurmak mümkündür. Dava sürecinde mahkemeler tarafından bazı hususların titizlikle incelenmesi gerekmektedir:
Bu değerlendirmeler sonucunda mahkeme, ilaç bedelinin SGK tarafından karşılanmasına karar verebilir.
Bu da ilginizi çekebilir:Kanser Hastaları Sigortadan Nasıl Para Alabilir?
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, 2024 yılında verdiği kararla, SGK'nın Pembrolizumab etkin maddeli ilacın bedelini karşılamamasını hukuka aykırı buldu. Kararda şu detaylar vurgulandı:
Yargıtay, eksik incelemeler nedeniyle önceki kararların bozulmasına ve davacının lehine yeniden yargılama yapılmasına karar verdi.
SGK, FDA onaylı kanser ilaçlarını öder mi?
Genellikle ödemez. Bu ilaçlar Türkiye’de ruhsatlı ve SUT kapsamında değilse SGK tarafından doğrudan karşılanmaz.
Mahkeme SGK’nın ilaç bedelini ödemesine karar verebilir mi?
Evet. Mahkeme, ilacın hayati olduğuna karar verirse SGK’nın ilacı karşılamasına hükmedebilir.
Tedbir kararı alınmadan ilaç kullanılabilir mi?
Tedbir kararı olmadan da ilaç kullanılabilir ancak bu durumda ücret hasta tarafından karşılanır. Dava sonunda mahkeme geriye dönük ödeme kararı verebilir.
Akıllı ilaçlar hangi koşulda SGK tarafından karşılanır?
SUT listesinde yer almalı veya mahkeme kararı ile hayati zorunluluğu ispatlanmış olmalıdır.
Kanser ilaçları ve özellikle akıllı ilaçlar söz konusu olduğunda SGK’nın geri ödeme sisteminde ciddi sınırlamalar bulunmaktadır. Ancak mahkemeye başvurarak ve gerekli belgeleri sunarak bu ilaçların bedelinin SGK tarafından karşılanmasını sağlamak mümkündür. Yargıtay kararları da bu konuda emsal teşkil etmekte ve hasta lehine önemli bir yol açmaktadır.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş Oluştur