GERİ

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir? Nasıl Başvuru Yapılır? Ödeme Ne Kadar?


Kısa Çalışma Ödeneği

Tüm dünya ile birlikte ülkemizde de etkili olan koronavirüs (COVID-19) salgını nedeni ile bu durumdan olumsuz etkilenen çok sayıda firma oldu ve bu firmaların sayısı salgının etkisi ile birlikte gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Firmaların farklı çalışma metodları ile işlerini yürütmeye çalışmasına rağmen bazı sektörler çok olumsuz etkilenmiş durumda. İşverenlerin etkilendiği bu durumdan dolayısı ile çalışanlar da olumsuz etkilenmekte. Uzaktan çalışma imkanı olmayan veya sektörü buna uygun olmayan bir çok firma çalışanlarına ücretli veya ücretsiz izin vermeye başladı.

Bu nedenlerle 18.03.2020 tarihinde koronavirüs kapsamında açıklanan "Ekonomik istikrar Kalkanı Paketi"nde yer alan "Kısa Çalışma Ödeneğinin devreye alınarak, bundan faydalanmak için gereken süreçlerin kolaylaştırılması ve hızlandırılması," çerçevesinde İŞKUR tarafından yeni koronavirüs (Covid-19) nedeniyle dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel zorlayıcı sebep gerekçeli kısa çalışma başvurularının yapılabilmesi için karar alındı. Kısa Çalışma Ödeneği almak isteyen firmalar bugünden itibaren İŞKUR'a başvuru yapabilecekler. Kısa çalışma uygulanması halinde gerekli şartları sağlayan işçilere, çalışılmayan dönemler için 3 aya kadar kısa çalışma ödeneği verilecek.

Kısa Çalışma Ödeneği Nedir?

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Ek 2. maddesinde yer alan Kısa Çalışma Ödeneği; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle iş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması veya süreklilik koşulu aranmaksızın iş yerinde faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durdurulması hallerinde, iş yerinde üç ayı aşmamak üzere (Cumhurbaşkanı kararı ile 6 aya kadar uzatılabilir.) sigortalılara çalışamadıkları dönem için gelir desteği sağlayan, istihdamın korunmasına yönelik bir uygulamadır.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Vuhan kentinde ortaya çıkan ve birçok ülkede tesirini gösteren yeni tip Koronavirüsün (Covid-19) olası etkileri dikkate alınarak "dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebep" kapsamında kısa çalışma uygulaması başlatılmıştır.

Kısa Çalışma Ödeneğine Nasıl Başvuru Yapılır?

Koronavirüs (Covid-19) salgınından olumsuz etkilendiği gerekçesiyle kısa çalışma uygulamak isteyen işverenler, 23.03.2020 tarihinden itibaren İŞKUR İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezlerine özel olarak oluşturulan elektronik posta adreslerine gerekli belgeleri göndererek başvurabilirler. Kısa çalışma ödemeleri, müfettişler tarafından yapılacak uygunluk tespitinin ardından gerçekleştirilecek.

Kısa çalışma talep eden işveren; buna ilişkin kanıtlarla birlikte Kısa Çalışma Talep Formu ile kısa çalışma yaptırılacak işçilere ilişkin bilgileri içeren listeyi bağlı olduğu İŞKUR biriminin elektronik posta adresine, elektronik posta göndermek suretiyle kısa çalışmaya başvuru yapabilir.

Kısa çalışma talep eden işverenlere başvurularının sonucu, elektronik posta yoluyla taleplerini gönderdikleri adrese yapılır.

Kısa Çalışma Ödeneğinden Faydalanma Koşulları Nedir?

İşyerinde Kısa Çalışma Uygulanabilmesi için;

  • İşverenin; genel ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki çalışma süresinin önemli ölçüde azaldığı veya durduğu yönünde İŞKUR'a başvuruda bulunması ve İş Müfettişlerince yapılan uygunluk tespiti sonucu işyerinin bu durumlardan etkilendiğinin tespit edilmesi gerekmektedir.
  • İşverenlerin kısa çalışma ödeneği için mevcut istihdamı koruma şartı getirildi.

İşçinin Kısa Çalışma Ödeneğinden Yararlanabilmesi İçin;

  • İşverenin kısa çalışma talebinin iş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu uygun bulunması,
  • İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihten önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olup, son 3 yıl içinde en az 600 gün prim ödemiş olması,
    Yeni koronavirüs tedbirleri kapsamında yapılan düzenlemeyle uygulama şartları kolaylaştırıldı. Bu kapsamda kısa çalışma uygulamasından yararlanmak isteyenler için; 600 gün şartı 450 güne, 120 gün şartı da 60 güne düşürüldü.
  • İş müfettişlerince yapılacak inceleme sonucu kısa çalışmaya katılacaklar listesinde işçinin bilgilerinin bulunması,

gerekmektedir.

Kısa Çalışma Ödeneği Ne Kadar?

Günlük kısa çalışma ödeneği; sigortalının son oniki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60'ıdır. Bu şekilde hesaplanan kısa çalışma ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150'sini geçemez.

Örneğin brüt 2.943 TL asgari ücretli bir çalışan vergiler düşüldüğünde 1.752,40 TL en az ödeme alabilecek. Maaşı brüt 4 Bin TL olan çalışan için hesaplanan ödeme 2.400 TL damga vergisi düşüldüğünde ise 2.381,78 TL ödeme yapılacak. 7 Bin lira maaş ile çalışanlar için ise, 4.414,50 TL damga vergisi düşüldüğünde 4.380,99 TL kısa çalışma ödemesi alabilecek. Yani en düşük kısa çalışma ödeneği 1.752 TL, en yüksek kısa çalışma ödeneği 4.380 TL olacak.

Brüt Ücret

Kısa Çalışma Ödeneği

2.943 TL

1.752 TL

3.000 TL

1.786 TL

3.250 TL

1.935 TL

3.500 TL

2.084 TL

3.750 TL

2.233 TL

4.000 TL

2.382 TL

4.250 TL

2.531 TL

4.500 TL

2.680 TL

4.750 TL

2.828 TL

5.000 TL

2.977 TL

5.250 TL

3.126 TL

5.500 TL

3.275 TL

5.750 TL

3.424 TL

6.000 TL

3.573 TL

6.250 TL

3.722 TL

6.500 TL

3.870 TL

6.750 TL

4.019 TL

7.000 TL

4.168 TL

7.250 TL

4.317 TL

7.375 TL

4.380 TL

7.500 TL

4.380 TL

Kısa Çalışma Ödeneği Ne Zaman ve Nasıl Ödenecek?

Kısa çalışma ödeneği, işyerinde uygulanan haftalık çalışma süresini tamamlayacak şekilde çalışılmayan süreler için, işçinin kendisine ve aylık olarak her ayın beşinde ödenir.

Ödemeler PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır.

Kısa Çalışmanın Sona Ermesi ve Ödeneğin Kesilmesi

İşverenin, kısa çalışma uygulaması devam ederken, normal faaliyetine başlamaya karar vermesi halinde durumu Kurum birimine, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı işçi sendikasına ve işçilere altı işgünü önce yazılı olarak bildirmesi zorunludur.

Bildirimde belirtilen tarih itibariyle kısa çalışma sona erer. Geç bildirimlere ilişkin oluşan yersiz ödemeler yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edilir.

Kısa çalışma ödeneği alanların işe girmesi, yaşlılık aylığı almaya başlaması, herhangi bir sebeple silah altına alınması, herhangi bir kanundan doğan çalışma ödevi nedeniyle işinden ayrılması hallerinde veya geçici iş göremezlik ödeneğinin başlaması durumunda geçici iş göremezlik ödeneğine konu olan sağlık raporunun başladığı tarih itibariyle kısa çalışma ödeneği kesilir.

Kısa Çalışma Ödeneği için başvuru yapmak ve süreç hakkında detaylı bilgi için İŞKUR web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

https://www.iskur.gov.tr/isveren/kisa-calisma-odenegi/

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.