GERİ

Ek İş Ne Yapabilirim Diyenlere Öneriler


Günümüzde ekonomik koşullarda yaşanan ani değişimler, lüks tüketim alışkanlıkları, sürpriz giderler özellikle sabit gelirli çalışanları ek gelir elde etmeye yönlendiriyor. Bu da ek olarak ne iş yapabilirim sorusunu gündeme getiriyor. Siz de zaman zaman bu soruyu kendi kendinize soruyorsanız, ek iş yapmak istiyorum deyip nereden başlamanız gerektiğine karar veremediyseniz doğru yerdesiniz. Ara kademede lider insan kaynakları platformu olarak eleman.net 350 binden fazla işveren firmaya sahip. Her sektörden yüzlerce firma eleman ihtiyaçları için her gün güncel ilan yayınlıyor. Buna ek iş ilanları da dahil.

Çalışırken ek gelir kaynağı neler olabilir? Evde yapılacak ek işler nelerdir? Ek iş yapmak yasak mı? Ek iş yapmanın cezası nedir? Tüm merak edilenleri cevapladık ve güncel ek iş ilanlarını, ek iş olarak düşünülebilecek faaliyetleri sizin için derledik?

Cumartesi Pazar Ek İş İlanları Hafta Sonu Part-Time İşler

Eleman.net olarak gerçekleştirdiğimiz ankete göre katılımcıların yüzde 52'si mevcut işine ek olarak bir iş yapıyor veya yapmayı düşünüyor. İşveren üyelerimizin yüzde 19'u çalışanlarının ek iş yapmasına sıcak bakıyor. Yüzde 20'si ise ek iş yapılması konusunda bir endişe duymuyor. "eleman.net" ek iş anketi sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Çalışırken hafta sonları ve boş zamanlarda ek iş ne yapabilirim diye soruyorsanız doğru yoldasınız. Ek işe ekonomik şartlar sebebiyle yönelmiş olabilirsiniz. Yine de pozitif düşünmek faydalıdır. Ek iş yapmak ek gelir kaynağı yaratıp masraflarınızı karşılamanız dışında yeteneklerinizi keşfetmenize de olanak verir. Ek iş sayesinde yeni insanlarla tanışabilir, bağlantılar kurabilir ya da çıktığınız bu yolda kendi girişiminizi kurabilirsiniz.
 

Çalışıyorsanız ve ek iş arıyorsanız eleman.net'e her dönem bulabileceğiniz ek iş ilanlarına göre bazı seçenekleri sunmak istiyoruz. Eleman.net'ten takip edebileceğiniz ve hafta sonu yapılacak ek işler:

Bu da ilginizi çekebilir: Ev Hizmetlerinde Çalışanlar için Sigortalı Olma Drumu

  • Ev Temizliği
  • Koltuk Temizleme Hizmeti
  • Oyun Ablası
  • E-Ticaret
  • Tamircilik
  • Valelik
  • Şoförlük
  • Hafta sonu paketleme işi
  • Makale yazarlığı
  • Fotoğrafçılık
  • Stant Görevleri
  • Broşür Dağıtımı
  • Özel Ders
  • Satış Danışmanlığı
     

Ev Temizliği: Ev temizliği işini bireysel ya da bir temizlik firmasına bağlı olarak yapabilirsiniz. Ev temizliği hizmetleri genellikle saatlik olarak ücretlendirilir. Üç oda bir salon evin ortalama 8 saatlik temizlik ücreti 350 TL ile 650 TL arasındadır. Temizlik ek iş ilanlarına eleman.net Temizlik kategorisinden ulaşabilirsiniz.

Koltuk Temizleme Hizmeti: Ek iş olarak düşünülebilecek bir diğer iş de koltuk temizliği yapmaktır. Bu işi ev temizliği gibi kendiniz yapabilir ya da temizlik firmasına bağlı olarak yapabilirsiniz. Bireysel olarak çalışmak istiyorsanız bu iş için gereken ekipmanları almanız gerekecektir. Şu an için koltuk temizleme hizmeti 350 TL'den başlıyor.

Oyun Ablası: Ebeveynler özellikle hafta sonları için çocuklarını bir süre eğlendirebilecek oyun ablası arayışına giriyor. Aylık 10 saat ve üzeri oyun ablası ve bakıcı olarak çalışarak 1.500 TL ile 1.800 TL arasında kazanç sağlayabilirsiniz.

E-Ticaret: E-ticaret sektöründeki pazar yerlerinin gelişmesiyle çok sayıda kişi ek iş olarak e-ticaret yapmaya başladı. E-ticaret platformlarında mağaza açarak online ek gelir yaratabilirsiniz. Ek iş olarak ne satabilirim derseniz seçeneğiniz çok fazla. Bir ya da birden fazla kategoriye ait ürünleri tercih edebilir, ya da kullanılmış ürünleri restore edip aldığınızdan daha yüksek fiyatlara satabilirsiniz.

Tamircilik: Eğer tamirat, tesisat, küçük çaplı mobilya montaj işleri gibi konularda elinizden iş geliyorsa bu hizmeti para karşılığı vermeniz mümkün. Sosyal medyadan ve kendi çevrenizden müşteri bularak bu işe başlayabilirsiniz. Tamirci iş ilanlarına buradan göz atın.

Valelik: Özellikle hafta sonları yeme-içme mekanları müşterilerin araç park ihtiyaçlarını gidermek için çok fazla valeye ihtiyaç duyuyor. Vale konusunda ek işler İstanbul genelinde daha fazla. Sadece hafta sonları yoğunluklarını yönetmek isteyen işletmeler hafta sonu ek iş vale ilanları yayınlıyor. Aktif araç kullanıyorsanız bu işi düşünebilirsiniz. Eleman.net vale iş ilanlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Bu da ilginizi çekebilir: Modelist Nasıl Olunur?

Şoförlük: Araç kullanmak istemeyenler ya da hafta sonu şoför arayan firmalar kısa süreli istihdam etmek üzere şoför arıyor. Genellikle turizm ve servis hizmeti veren firmaların güncel ilanlarına buradan bakabilirsiniz.

Hafta sonu paketleme işi: Tütün sarma, sabun paketleme, davetiye katlama gibi parça başı fiyatlandırılan ve hafta sonu yapılabilecek ek işler var. Eleman.net üzerinden arama yaparak parça başı iş veren firmaların ilanlarına ulaşabilirsiniz.

Fotoğrafçılık: Herhalde ek iş olarak fotoğrafçılık en çok tercih edilen işlerden biridir. Özellikle düğün sezonunda birçok insan kendi fotoğraf makinesiyle özel günleri fotoğraflayarak ciddi ek gelir elde edebiliyor.

Stant Görevleri: Fuar, seminer gibi organizasyonlar hafta sonları düzenlendiği için stant görevlisi arayan ajanslar özellikle hafta sonu çalışabilecek çok sayıda stant elemanına ihtiyaç duyuluyor. Kongre hostesliği ilanlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Broşür Dağıtımı: Hafta sonu part-time iş fırsatları arasında en çok tercih edilenlerden birisi de broşür dağıtımı yapmaktır. Bu işte fiyatlandırma genellikle broşür sayısına göre yapılır. Çevrenizdeki firmaların broşür dağıtım elemanı ilanlarına eleman.net üzerinden başvurabilirsiniz.

Özel Ders: Yeteneğiniz kapsamında özel ders vererek para kazanabilirsiniz. Çok farklı alanlarda eğitmen arayan firmalar var. Güncel ilanlara göz atmak için tıklayın.

Tezgahtarlık: Yeme-içme sektörü gibi perakende sektörünün yoğunluğu da hafta sonu artıyor. Hafta sonu müşteri yoğunluğunu karşılayabilmek için firmalar hafta sonu satış danışmanı ilanları yayınlıyor. Satış konusu ilginizi çekiyorsa ilanlara göz atabilirsiniz

Evde Ek Olarak Ne İş Yapabilirim?

Şimdiye kadar önerdiklerimiz ev dışında yapılması gereken işlerdi. Ancak ek kazanç sağlamak için evde yapabileceğiniz seçenekler de var. Özellikle ev hanımları, öğrenciler, emekliler, gece çalışanlar Part-Time ek işler yaparak para kazanıyor. Evde ek olarak ne iş yapabilirim, akşam 8'den sonra ek iş ne olabilir diyorsanız önerimize ve eleman.net iş ilanlarına mutlaka göz atın.

  • Makale Yazarlığı
  • Sosyal Medya Yönetimi
  • Evde Paketleme İşi
  • Nikah Şekeri Yapmak
  • Çevirmenlik
  • Online Ders Vermek
  • Grafikerlik
  • Web Sitesi Yapmak
  • Dijital Pazarlama Uzmanlığı
  • Evden Çağrı Merkezi
  • Satış Temsilciliği
     

Makale Yazarlığı: İnternet siteleri içerik ihtiyaçlarını genellikle firma dışından satın almayı tercih ediyor. Bir içerik sitesine bağlı çalışarak, sadece hafta sonları ve boş vakitlerinizde içerik üreterek ek gelir sağlamanız mümkün.

Sosyal Medya Yönetimi: Küçük ölçekli firmalar sosyal medya hesaplarını yönetmek için sosyal medya uzmanlarına ihtiyaç duyuyor. Sosyal medya dünyasına hakimseniz, görsel ve yazılı içerikler üretebilirim diyorsanız birkaç küçük işletmenin hesabını yönetebilirsiniz. Sosyal medya uzmanı arayanların ilanlarına buradan bir göz atın.

Nikah Şekeri Yapmak: Tıpkı paketlemede olduğu gibi ek gelir sağlamak isteyenler nikah şekeri malzemelerini bir araya getirip paketleme işi yapıyor. Genellikle 1000 adetlik nikah şekeri yapımı için ücretlendirme yapılıyor. Evde yapılabilecek sermayesiz işler içinde en popüleri olan nikah şekeri yapımı işine başlayarak ciddi ek gelir sağlayabilmek mümkün.

Çevirmenlik: Yabancı dil bilginiz iyiyse çeviri hizmeti verip sayfa başına para kazanabilirsiniz. Evde çevirmenlik yapmak için size uygun iş ilanlarına göz atın.

Online Ders Vermek: Spor, matematik, yabancı dil ya da farklı bir konuda kişisel olarak eğitmen arayan insanlar ya da firmalar mevcut. Eğitim verebileceğiniz bir konuda uzmanlığınız olduğunu düşünüyorsanız ek iş olarak yapabileceğiniz eğitmenlik işi bulabilirsiniz. İlanlara ulaşmak için tıklayın.

Evden Çağrı Merkezi: Birçok firma çağrı merkezi işini uzaktan çalışma modeliyle sürdürüyor. Özellikle tatil dönemlerinde personel açığını kapatmak isteyen firmalar dönemlik evde çağrı merkezi hizmeti verebilecek personel arıyor. Çağrı merkezi tecrübeniz varsa ilanlara göz atabilirsiniz.

Ev Hanımları Evde Nasıl Para Kazanabilir?

Bu yazımızın konusu ek iş fikirleri 2023 yılına özel öneriler. Ancak yine de ev kadınları için ek iş fırsatlarından bahsetmek istedik. Çünkü ev kadınları en önemli ve en zor işleri zaten yapıyorlar. Üstelik hiçbir tatil hakları da yok. Ancak ev işlerinden daha fazlasını yapmak ve para kazanmak isteyebilirsiniz. Neyse ki evden yapabileceğiniz, kolay ve çok az yatırım gerektiren ya da hiç gerektirmeyen bir dizi iş var. Akşamları ek iş olarak ne yapabilirim? 3 saatlik ek işler nelerdir? Diye merak ediyorsanız size sunabileceğimiz ek gelir fikirleri:

  • Online satış: E-ticaret sitelerinde ürün satmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca bu iş kendi işinizi kurma yolunda önemli bir adım olabilir.
  • Freelance yazarlık: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yazarlık becerileriniz varsa, Freelance yazarlık yaparak para kazanabilirsiniz. Bloglar, web siteleri veya diğer yayın organları her daim farklı konularda yazılı içeriklere ihtiyaç duyuyor.
  • Online eğitim: Uzmanı olduğunuz bir alanda Online eğitim vererek para kazanabilirsiniz. Özellikle dil eğitimi, müzik eğitimi veya sanat eğitimi gibi konularda deneyimliyseniz bu birikimlerinizi paraya dönüştürebilirsiniz.
  • Sanal asistanlık: Sanal asistanlık yaparak para kazanabilirsiniz. Sanal asistan olarak, e-postaları yanıtlamak, randevuları ayarlamak veya veri girişi gibi işleri yapabilirsiniz.
  • Evde ütü yapmak: Evde ütü yaparak para kazanabilirsiniz. Sadece komşularınızın ütüsünü yapmakla kalmaz, aynı zamanda daha büyük müşteri kitlesine ulaşabilirsiniz.
  • Yemek yapmak: Gün boyu çalışan beyaz yakalılar için ev yemeği yaparak para kazanabilirsiniz. Bu işe girmek için ev yemeği satın almak isteyenlerle yemek yapanları buluşturan Online servisleri araştırabilirsiniz.
  • Reçel yapmak: Evde farklı çeşitlerde reçel yapabilirsiniz. Bu reçelleri bireysel olarak Online kanallardan ya da organik ürün dükkanları üzerinden satabilirsiniz.
  • Dikiş dikmek: Bebek kıyafetleri, el örgüsü kışlık ürünler, el dikimi kıyafetler… Dikiş konusunda azımsanmayacak bir talep var. Dikiş işlerinden anlıyorsanız yakınınızdaki bir terziden iş alabilir ya da online kanallardan dikiş ürünlerinizi satabilirsiniz.

Bir Memur Ek İş Olarak Ne Yapabilir?

Devlet memuru statüsünü ve faaliyetlerini belirleyen 657 sayılı kanunun 28. maddesinde belirtildiği üzere "Memurlar Türk ticaret kanununa göre (tacir) veya (esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kolektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz." Bu hüküm Freelancer işleri de kapsamaktadır. Ancak devlet memurları telif haklarından ve sanatsal faaliyetlerden para kazanabilir. Peki, memurlar hangi ek işleri yapabilir?

  • Kitap yazmak, fikri eserler: Bir kitap ya da fikri emek ile meydana getirilen her türlü üründen memurlar telif hakları kapsamında ek gelir elde edebilir.
  • Oyunculuk yapmak: Memurluk mesleğini kötüye kullanmamak koşuluyla memurlar sinema, dizi ve tiyatro projelerinde oyunculuk yapabilir.
  • Müzisyenlik yapmak: Devlet memurları, asıl mesleklerini etkilememek koşuluyla sahne alabilir, şarkı söyleyebilir, orkestrada çalabilir.
  • Şirket ortaklığı: Memurlar esnaf ve tacir olamazlar. Ancak şirketlerde hisse ortağı olarak ek gelir sağlayabilir.

Ek İş Yapmak Yasal mı? Soru ve Cevaplar

Özel sektör çalışanları ek iş yapabilir mi?

4857 sayılı İş Kanunu'na göre işçilerin asıl işlerine ek olarak bir iş yapmalarını engelleyen bir hüküm yoktur. Ancak işçi ve işveren arasında işe giriş sırasında yapılan iş sözleşmesinde ek iş yapılmasını engelleyen bir konulmuşsa bu bağlayıcıdır. Bu durumda işçi ek iş yapamaz. Aksi halde iş sözleşmesinde öngörülen ceza uygulanabilir. Bu cezalar, iş sözleşmesinin feshi veya ücret kesme cezası olabilir.

İş/toplu iş sözleşmesinde ek iş yapılmasını yasaklayan bir hüküm yoksa ne olur?

İş sözleşmesine ek iş yapılmasını engelleyen bir hüküm yoksa çalışan, asıl işine zarar vermeyecek, performansını olumsuz etkilemeyecek şekilde ek iş yapabilir.

Bir çalışan aynı anda iki yerde sigortalı olabilir mi?

Bir çalışan için aynı anda iki yerden prim yatmasında Sosyal Güvenlik Kurumu yönünden bir sakınca yoktur. Sadece bir işyerinde SSK(4/A) sigortalısı olan bir çalışan, kendi işi veya ortağı olduğu bir firmada çalışıp BAĞ-KUR (4/B) sigortalısı olamaz.

Memurlar ek iş yapabilir mi?

657 sayılı kanunun 28. maddesine göre memurlar ek iş yapamazlar. Buna Freelance işler de dahildir. Ancak memurlar şirket ortağı olabilir, telif hakları kapsamında ürettikleri fikri ürünlerden gelir elde edebilir. Müzisyenlik yapabilir.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.