2024 Yılında En Çok Aranan Meslekler


İŞKUR, her yıl yayınladığı istatistiklerle en çok aranan meslekleri ve iş gücü açıklarını kamuoyuna duyurmaya devam ediyor. Peki, 2024 yılının ilk çeyreğinde en çok aranan meslekler neler? İŞKUR ve eleman.net verileri sizin için bir araya geitrdik.

İŞKUR Raporunda En Çok Aranan Meslekler

Araştırma kapsamında, en fazla açık iş oranı %5,2 ile konfeksiyon işçisi mesleğinde yoğunlaşıyor. En çok açık iş olan 10 meslek; Makineci, Lojistik Elemanı, Temizlik Görevlisi, Satış Danışmanı/Uzmanı Yardımcısı, Ayakkabı Yapımcısı/Ayakkabı İmalatçısı, Garson, İnşaat İşçisi, Ahşap Mobilya İmalatçısı ve Gazaltı Kaynakçısı (Mig-mag Kaynakçısı) meslekleri olduğu görülüyor.

İstatistiklere göre, imalat sanayisinde ilk dört ayda eleman açığı sayısı 341 bini aşmış durumda. Bu sektörün ardından en fazla eleman açığı, idari hizmet faaliyetlerinde gözlemleniyor. İdari hizmet sektöründe 128 bin 468 açık iş pozisyonu bulunuyor. Toptan ve perakende ticaret sektöründe ise 113 bin 509 eleman açığı mevcut.

Meslek gruplarına bakıldığında, sadece Nisan ayında en çok açık iş pozisyonunun özel Güvenlik Görevlisi olduğu görülüyor. Eleman açığının en yüksek olduğu ikinci meslek grubu ise Turizm ve Otelcilik sektörüne ait. İşverenlerin İŞKUR'a bildirdiği verilere göre, bu meslek grubunda 22 bine yakın eleman aranıyor.

İŞKUR Geleceğin Mesleklerini Açıkladı

İŞKUR’un her yıl yayınladığı rapor ışığında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan gelecek yıllarda istihdam oranının artacağı meslekleri de belirtti;

"İş gücü ihtiyacının en fazla olduğu alan imalat sektörüdür. İşverenlerden alınan geri bildirimlere göre gelecek 10 yılda ön plana çıkması beklenen meslekler ise Yazılım Mühendisi, e-Ticaret Uzmanı, Yapay Zeka Uzmanı, Bilişim Uzmanı, İnşaat Mühendisi, Pazarlama Uzmanı, Dil Ve Konuşma Terapisti ve CNC Operatörü."

eleman.net Raporuna Göre 2024 Yılında En Fazla İlanı Bulunan Meslekler

eleman.net üzerinde 2024 yılının ilk çeyreğinde yayınlanan iş ilanlarına göre, 110 bini aşkın iş ilanı arasında en çok aranan meslekler şunlar:

Güvenlik Görevlisi, Temizlik Görevlisi, Depo Elemanı, Satış Danışmanı, Garson, Kasiyer, Üretim Elemanı, Kurye, Muhasebe Elemanı, Ön Muhasebe Elemanı, Ekip Üyesi, Şoför, Satış Temsilcisi, Vasıfsız Eleman, Mağaza Satış Danışmanı, Aşçı, Paketleme Elemanı, Genel Muhasebe Elemanı

Güncel istatistikleri ve istihdam haberlerini takip için eleman.net İş Rehberi’ni ziyaret edebilir ve sosyal medya hesaplarımızı takibe alabilirsiniz.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.