GERİ

Erken Yaşta Çalışmaya Başlamanın Faydaları


İş hayatına erken atılmanın para kazanmak, ekonomik bağımsızlığı elde etmek dışında birçok faydası var. Gençlik yılları insan hayatında bir geçiş dönemidir. Bu dönemde insanın kendini ve diğer insanları tanıması, yetenekleri keşfetmesi paha biçilemez. Üniversitede veya henüz lise çağındaysanız, yarı zamanlı hatta gönüllü olarak bir işte çalışmanız, becerilerinizi geliştirme ve hedef belirleme anlamında sizi bir üst seviyeye taşıyacaktır. Peki, erken yaşta işe başlamanın faydaları nelerdir? İlk kez çalışmaya başlayacaklar için öneriler, iş hayatına erken atılmak için iş alanları neler olabilir; hepsi ve daha fazlası eleman.net İş Rehberi'nde.

Erken Yaşta Çalışmanın Faydaları Nelerdir?

Bilgi ve teknoloji çağındayız. Gençler istedikleri bilgiye istediği zaman ücretsiz erişebiliyor. Farklı kültürleri tanıyıp farklı insanlarla iletişim kurabiliyor. İş dünyasına ve girişimcilik üzerine sayısız kaynak ve kayda geçmiş tecrübe var. Öğrenme ve idrak etme yönünden en verimli çağında olan gençler bilgi havuzundan besleniyorlar. Peki ya tecrübe ve iş... Genç yaşta çalışmanın eğitim hayatından uzaklaştırma gibi bir tehlikesi olsa da kişisel gelişim açısından birçok avantajı var.

  • Sorumluluk Sahibi Olmak

Sorumluluk duygusu kişinin karakteristik özelliklerinden olsa da bu özelliği geliştirmek zamanla ve tecrübeyle mümkün. Çalışma hayatının içinde üstlenilen görevleri yerine getirmek ve işin çıktılarını sahiplenmek için sorumluluk bilinci gerekli. Genç yaşta bir işte çakışırken sorumluluk üzerine özellikleriniz gelişir. Bu durum ilerideki iş yaşamınızda size sayısız fayda sağlayacaktır.

  • Kişisel Yetenekleri Keşfetmek

Herkes doğuştan birden fazla konuda yeteneğe sahiptir. Kimisi insan ilişkilerinde iyidir. Kimileri el becerisi gerektiren işlerde maharetlidir. Bu yetenekler yarı zamanlı ya da dönemsel işlerde geliştirilebilir. Gençken bir işte çalışırken, hem işten hem de çalıştığınız sektörden çok şey öğrenirsiniz. Çalıştığınız iş size uygun değilse bu da bir kazanımdır. Ama çalıştığınız alanda yeteneğiniz veya işe ilginiz varsa o alanda ilerleme fırsatı bulursunuz.

  • Para Yönetimini Öğrenmek

Genç bir birey olarak ailenizden aldığınız parayı harcarsınız. Paranın değerini anlamak, para yönetimini öğrenmek ve ekonomik olarak bağımsızlığınıza erişmek için bir işe ihtiyacınız var. Başlangıç olarak yarı zamanlı bir işe girerek hem para yönetimi üzerine düşünebilir, para kazanabilir hem de tasarruf yapabilirsiniz.

Bu da ilginizi çekebilir: İş Yerinde Nasıl İletişim Kurmalısınız?

  • Özgeçmiş İçin Deneyim Kazanmak

İş ilanlarında istenen onca şeyin içinde "deneyim" kriterine işverenler çok fazla önem veriyor. Üniversite eğitimi, yüksek lisans derken 27-28 yaşlarına gelip hiç iş tecrübesine sahip olmamak iş yaşamına geçerken sizi zorlayacaktır. Her iş deneyiminin özgeçmişe yazılmasına gerek yok. Ancak yarı zamanlı ya da dönemlik birçok işe girip çıktığınızda, hatta gönüllü işler yaptığınızda özgeçmişinize eklenmeye uygun deneyimler kazanmış olursunuz.

  • Kendini ve İnsanları Tanımak

Çok klasik ama gerçek bu... İş hayatına girdiğinizde gerçek dünyayı tanımaya başlarsınız. İnsan ilişkilerinde dostluğun, samimiyetin, özverinin yanı sıra sahtelik, bencillik gibi kavramları da yaşarsınız. İnsanları ve kendinizi tanıdıkça bunu kabullenmeye de başlarsınız. Erkenden çalışma hayatını keşfetmek ileride profesyonelliğinizi korumanız için size fayda sağalacaktır.

  • Ekonomik Bağımsızlık

Gençken yarı veya tam zamanlı bir işe girip para kazanmaya başladığınızda ihtiyaçlarınızı kendiniz karşılarsınız. Çalışmayan yaşıtlarınıza göre kişisel zevkleriniz için daha rahat harcama yaparsınız. İstediğiniz gibi giyinir, seyahat edersiniz. Bu sizi fazlasıyla tatmin edecek ve erken yaşta özgüven kazandıracaktır.

Türkiye'de Gençlerin Ne Kadarı Hem Okuyor Hem Çalışıyor?

Avrupa kıtasında okurken çalışma oranı daha fazla. Okurken çalışmak toplumsal bir alışkanlık haline gelmiş durumda. Bu durum maalesef ülkemizde çok yoğun değil. Eurostat 15-29 yaş arası öğrenci istihdamı araştırmasına göre Avrupa'da 100 öğrenciden 23'ü çalışma hayatında yer alıyor. Ülke bazında bakıldığında ise milli geliri yüksek bazı Avrupa ülkelerinde öğrencilerin yüzde 70'e yakını hem okuyor hem çalışıyor.

Eurostat'ın bu araştırması maalesef Türkiye'yi kapsamıyor ancak Genç İşçi Derneği'nin 2018 yılında, İstanbul, Ankara, Kocaeli illerinde üniversite öğrencileri arasında yaptığı ankete göre üniversite öğrencilerinin yüzde 36'sı öğrenciyken iş hayatına katılıyor.

Çalışma Hayatına Katılan Öğrenci Sayısı En Fazla Olan 5 Avrupa Ülkesi

  • Hollanda: %70
  • İzlanda: %63
  • İsviçre: %60
  • Danimarka %49
  • Norveç: %47

Çalışma Hayatına Katılan Öğrenci Sayısı En Az Olan 5 Avrupa Ülkesi

  • İtalya: %6
  • Yunanistan: %5
  • Bulgaristan: %5
  • Slovakya: %4
  • Romanya: %2

Bu da ilginizi çekebilir: Barista Nasıl Olunur?

Öğrenciyken Yapılabilecek İş Önerileri

Üniversite öğrencisiyken veya lise çağlarında yapabileceğiniz birçok yarı ve tam zamanlı iş var. Eleman.net'e kayıtlı birçok firma, yarı zamanlı ve genç insanlara yönelik iş ilanları yayınlıyor. Aşağıdaki meslek gruplarına ve iş ilanlarına göz atarak kendinize uygun bir iş bulmayı deneyebilirsiniz. Eleman.net'tin video özgeçmiş özelliği ile daha hızlı ve kolay iş bulabilirsiniz. Video özgeçmiş ile kendinizi daha rahat ve hızlı ifade edersiniz. İşverenle ön görüşme aşamasını atlayıp kısa sürede maaş ve şartlar konusunda iş görüşmesi yapabilirsiniz.

İş Hayatına Erken Atılacak Kişiler İçin Öneriler

  • İşe zamanında gelin. Giriş çıkış saatlerine özen gösterin.
  • İş ve iletişim kurallarına dikkat edin. Öğrencilikte yaptığınız sözlü ve fiziksel şakalar iş yaşamına göre değildir.
  • Çevrenizi gözlemleyin. Yeni şeyler öğrenmeye gayret edin.
  • İsteklerinizi ve yeteneklerinizi keşfetmek için kendinizi sorgulayın. İşin rutinine kapılmayın.
  • İş arkadaşlarınızla iletişim kurun, onların deneyimlerinden faydalanın.
  • İşyerindeki dedikodulardan uzak durun. Yeni geldiğiniz bir iş yerinde zamanı dedikoduya harcamak güvenilirliğinizi zedeleyecektir.
  • Yapmanız gereken bir iş varsa birinin görev vermesini beklemeyin. Proaktif olun ve işi yapın.
  • Aynı işi uzun süre yapan insanlar işlerine karşı körleşir. Yanlış ya da aksak giden süreçleri kabullenirler. İlk girdiğiniz işte süreç ve uygulamalarla ilgili aklınıza yeni fikirler geliyorsa bunu açıkça paylaşın.

BONUS: Öğrenciler için Gönüllülük Projeleri

İş deneyimi elde etmek istiyor ama başlangıçta iş yeri ortamının size yükleyeceği zorunluluklardan çekiniyorsanız gönüllü olarak çalışmayı düşünebilirsiniz. Toplum Gönülleri Vakfı, LÖSEV, TEGV, HAYTAP, Altı Nokta Körler Derneği ve daha birçok dernek ve sivil toplum kuruşu eleman çalıştırılmak için maalesef yeterli bütçeye sahip değiller. Kamu yararına faaliyetlerde bulunan bu ve benzeri derneklerde yapılması gereken birçok iş var. Boş zamanlarınızda kurumlara giderek gönüllü çalışma talebinizi iletebilir, dernek bünyesindeki işlerde deneyim kazanıp, sosyal çevrenizi genişletebilirsiniz.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Hemen iş ilanınızı yayınlayın ve milyonlarca iş arayan adaya hızlı ve kolay bir şekilde ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.